Maia Sandu, despre referendumul privind aderarea R. Moldova la UE: Kremlinul se teme de decizia moldovenilor

Maia Sandu (INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN)
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN

Referendumul privind aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană este organizat acum pentru că este momentul oportun, când instituțiile europene manifestă o deschidere fără precedent iar cetățenii moldoveni știu unde se trăiește mai bine și ce înseamnă adevărata democrație. „Acum vine trenul”, astfel a răspuns președintele Maia Sandu la întrebarea de ce este necesară organizarea plebiscitului constituțional în această toamnă. Totodată, șeful statului a precizat că regimul de la Kremlin se teme de decizia moldovenilor.

Acum vine trenul integrării europene și noi or îl prindem or îl pierdem. Vreau să vă amintesc că noi am am pierdut un tren al integrării europene, care a fost aici, atunci când Țările Baltice, România, Bulgaria au devenit state membre ale UE, după care au trecut mulți ani până a revenit trenul. Trenul este aproape-aproape în gară, este o oportunitate extraordinară, este o deschidere fără precedent din partea UE, din partea tuturor statelor membre ale UE pentru extindere, este o deschidere pentru R.Moldova, toate instituțiile europene arată deschidere foarte mare pentru integrarea europeană”, a declarat Maia Sandu.

Președintele a explicat că acum sunt necesare două lucruri: oamenii trebuie să declare ferm la plebiscit ce își doresc, iar instituțiile statului, societatea civilă, mediile economic și academic trebuie să se implice în procesul de negocieri.

Eu tare sper că noi o să luăm o decizie corectă că înțelegem cu toții cât de important este să fim parte a unei familii în care țările se ajută reciproc, mai ales în aceste vremuri periculoase cu un război la hotar și noi fiind o țară mică, vulnerabilă, să conștientizăm că nu mai putem aștepta 30 de ani în care să ne construim bunăstarea. De asta avem acum referendum, de asta acum trebuie să ne mobilizăm. Nu este pentru mine acest referendum, nu eu voi semna acordul de aderare. Va fi un alt conducător de țară, nu este pentru un partid politic aderarea la UE. Este pentru noi toți și pentru cei care înțeleg avantajele integrării europene și pentru cei care nu le înțeleg, dar absolut toată lumea o să beneficieze de pe urma aderării R. Moldova la UE. Conetez foarte mult pe toți moldovenii și pe cei de acasă și pe cei din diaspora, să ne mobilizăm și să ne spunem ferm și hotărât decizia de aderare la UE și după asta să muncim foarte serios ca până în anul 2030 să nu fim doar gata de aderare, dar să avem și deciziile luate de către statele membre în parlamentele lor”, a mai spus președintele.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: