Codul roșu de caniculă a fost prelungit. 9 județe intră sub cod galben de vijelii puternice și ploi torențiale

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică dimineață noi coduri de caniculă, dar și de ploi torențiale, vijelii și grindină. Codul roșu de caniculă se prelungește. În 9 județe va intra în vigoare un cod galben de vijelii și ploi.

Avertizarea meteo cod galben de instabilitate atmosferică este valabil în intervalul 18 august, ora 12 – 18 august, ora 21. În intervalul menționat, în Maramureș, nord-vestul Moldovei, precum și local în Munții Apuseni și în Carpații Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (viteze la rafală de 50…70 km/h), descărcări electrice și izolat vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp. Potrivit ANM, astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.

Cod roșu de caniculă

Meteorologii ANM au emis și coduri de caniculă. Un cod roșu este valabil pe tot parcursul zilei de 18 august. În județul Timiș valul de căldură persistă pentru a șasea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi în jurul a 38…39 de grade. Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Avertizarea meteo cod portocaliu de caniculă este valabilă pe tot parcursul zilei de 18 august.

Valul de căldură persistă, pentru a șasea zi consecutiv, în sudul Banatului și al Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sud-vestul și centrul Munteniei. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 37…38 de grade. Minimele, de 19…25 de grade, local vor caracteriza o noapte tropicală. Majoritatea județelor țării sunt sub cod galben de caniculă, pe tot parcursul zilei de 18 august. Valul de căldură, disconfortul termic ridicat și canicula vor persista în cea mai mare parte a țării, astfel încât temperaturile maxime vor fi în general de 33…36 de grade.

Cod roșu de caniculă, luni, 19 august

ANM a emis mai multe avertizări meteo de caniculă valabile pe tot parcursul zilei de luni, 19 august. Un cod roșu va viza județele Timiș și Arad, unde valul de căldură va persista pentru a șaptea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi în general de 38…39 de grade. Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele, de 19…25 de grade, local vor caracteriza o noapte tropicală. Codul portocaliu de caniculă vizează sudul Banatului, nordul și centrul Crișanei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sudul și centrul Munteniei. Valul de căldură va persista pentru a șaptea zi consecutiv în sudul Banatului, nordul și centrul Crișanei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sudul și centrul Munteniei.

Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general, temperaturile maxime vor fi de 36…38 de grade și minimele de 19…25 de grade (local vor caracteriza o noapte tropicală). Codul galben de caniculă va intra în vigoare luni și vizează marea majoritate a județelor. Valul de căldură se va menține, astfel încât va fi disconfort termic ridicat și caniculă în cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: