Doctorul Adrian Marinescu, despre variola maimuței: Nu trebuie să ne gândim că va veni o altă pandemie

Sursa foto: Facebook - Adrian Marinescu

Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, subliniază că variola maimuței (mpox) a fost prezentă și în trecut în Europa și România. El avertizează că, deși Organizația Mondială a Sănătății a emis alerte privind această boală, nu este necesar să ne temem de o nouă pandemie, ci să fim prudenți.

„Aş spune că nu e un pericol mare, nu trebuie să ne gândim că va veni o altă pandemie sau va fi o situaţie grea. Doar că gândirea prudentă trebuie să existe. Sigur că ne putem pune întrebarea de ce la variola maimuţei, o boală totuşi veche, despre care discutăm de prin 1970 – primul caz a fost tot în Congo – de ce discutăm mai mult acum? Pentru că, totuşi, numărul de cazuri în continentul african este categoric mai mare. Se pune problema: dacă este doar un contact prelungit, un contact direct, de ce sunt mai multe cazuri? şi, de fapt, avertizarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de aici pleacă. Adică trebuie să fie o gândire prudentă”, a afirmat Adrian Marinescu, duminică, la Antena 3, potrivit News.ro.

Medicul a precizat că, inițial, variola maimuței poate fi confundată cu simptomele unei răceli sau ale gripei, însă ulterior apare o erupție caracterizată prin vezicule, de obicei localizate în zona organelor genitale. De asemenea, a subliniat că transmiterea bolii „nu se face cu ușurință”.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: