Robert Cazanciuc despre ce pedepse primesc cei care dau cheile mașinii, șoferilor fără permis: „Legal, nu se mai poate”

Foto: Metropola

Când Legea Anastasia a fost adoptată, inițiatorul ei, senatorul PSD, Robert Cazanciuc, a promis public că nu se va opri doar la proiectul legislativ în sine, ci va face tot ce îi va stă în putere ca, în baza ei, să se ajungă la scăderea numărului de morți pe șosele.
Pentru că cele mai grave accidente sunt produse de regulă de șoferii băuți sau drogați, Campania „Fii curat la volan” s-a concentrat pe acest tip de accidente, „dar, poate, mesajul nu a reușit să ajungă și la a treia categorie vizată de lege, și anume șoferii fără permis de conducere sau cei care aveau suspendat acest drept”, a spus Cazanciuc, pentru PS News.

Avem un proiect legislativ care aduce trei, patru modificări ale codului care măresc pedepsele pentru cei care conduc fără permis. Mai exact, sunt prevăzute mai multe situații pentru cei care:

-nu produc accident rutier,

-produc accident rutier grav

-produc accident rutier soldat cu deces”

Robert Cazanciuc precizează că, de asemenea, aceeași pedeapsă vor primi și cei care încredințează cheile mașinii, unui șofer fără permis.

Din cele 70 de cazuri de deces săvârșite de șoferi fără permis, n-am auzit niciunul în care șoferul să fi furat mașina. De cele mai multe ori, din păcate, alți oameni le permit acestora să ia cheile mașinii, să se urce la volan. Trebuie să știe că încredințare cheii mașinii unei persoane care nu are permis să se urce la volan, pe drumurile publice, se pedepsește ca infracțiune în același cuantum ca și pentru autorul infracțiunii de a conduce fără permis”.

În ceea ce privește pedeapsa, potrivit senatorului Cazanciuc, aceasta va fi cuprinsă între 3 și 7 ani, fără accident dar, până la 10 ani în caz de accident grav.

E o marjă destul de permisivă, în România, față de alte țări. Adică, permite judecătorului o bună individualizare a pedepsei între 3 și 7 ani. Și poți să spui în funcție de circumstanțele personale și cele care au produs un accident de cineva care s-a urcat la volan fără permis, dacă te duci pe limita minimă sau cea maximă”, este opinia lui Robert Cazanciuc.

Dacă la băutură și droguri avem o scădere cu 20% a incidentelor, pentru cei care conduc fără permis nu avem o scădere.

Practic avem același număr de morți: 70 și anul trecut și anul acesta. Deci oamenii se urcă în continuare la volan, mai ales cei care au permisul suspendat din diverse motive. Cele mai multe sunt accidente grave. Sunt comise de cei care nu au avut niciodată permis, adică folosesc pur și simplu mașina ca pe o armă.

Această inițiativă intră în procedură parlamentară de urgență, în septembrie 2024. Dar dincolo de inițiative, acum, deja rolul revine instanțelor de judecată. Pentru că mai este o inițiativă care este în vigoare din iunie, depusă de mine anul trecut și-a revenit, legea 272, cea cu anularea de până la 10 ani de zile.

Aici, ca și în cazul Anastasia, revine rolul instanțelor să aplice legea. Pentru că dacă oamenii nu vor vedea soluții definitive aplicate foarte ferm din partea instanțelor, o să aibă în continuare sentimentul că se poate. Legal, nu se mai poate. Știți cum e, din păcate, viața bate filmul. Și atunci, până când oamenii nu vor vedea primele soluții pronunțate, doar cu închisoarea, probabil încă mai cred că se poate. Eu vă spun că nu se mai poate”, a conchis, Cazanciuc.

În luna mai a.c., Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege iniţiat de către senatorul PSD Robert Cazanciuc care prevede că şoferii prinşi băuţi sau drogaţi la volan vor rămâne 10 ani fără permis auto.

Proiectul de lege are ca obiect reglementarea unor acte normative din domeniul prevenirii şi combaterii traficului si consumului ilicit de droguri şi alte substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, în scopul îmbunătăţirii cadrului normativ din domeniul prevenirii şi combaterii traficului si consumului ilicit de droguri şi alte substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. „10 ani fără permis auto pentru cei care sunt prinşi băuţi sau drogaţi la volan. Iniţiativa mea legislativă a primit, astăzi, votul final la Camera Deputaţilor, fiind adoptată cu unanimitate, respectiv 256 de voturi „pentru”.  Mulţumesc preşedintelui Camerei  şi colegilor deputaţi pentru dezbaterile consistente şi votul de astăzi. Pe 11 decembrie anul trecut, proiectul legislativ care modifică prevederile articolului 66 din Codul Penal a fost votat cu majoritate în Senat. Practic, din momentul promulgării şi intrării în vigoare, oricine este depistat în trafic, la volan, conducând sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive, va primi, pe lângă condamnare şi interdicţia de a mai conduce un vehicul până la 10 ani”, a scris Robert Cazanciuc, pe Facebook.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: