Radu Carp despre reducerea ajutorului militar german, destinat Ucrainei: „Pot exista alte soluții”

Radu Carp

Germania, al doilea contribuitor după Statele Unite, intenţionează să reducă la jumătate cheltuielile militare în favoarea Ucrainei, în 2025. Proiectul bugetului din 2025, urmează să fie discutat în Parlament, în vederea unei adoptări până la sfârşitul anului. Acest proiect a fost obiectul unor dispute aprige în cadrul coaliţiei tripartite: Partidul Liberal (SDP, Verzi şi Partidul Social Democrat (SPD).

Analistul politic Radu Carp spune, însă, pentru PS News că mai degrabă se va suplimenta „chiar și simbolic”, suma inițială de 4 miliarde.

„Știrea care a fost prezentată sâmbătă in mass media germană spunea că în negocierile pentru bugetul de anul viitor, ministru de finanțe a propus ca la suma de 4 miliarde de euro, care este o sumă considerabilă pentru ajutorul pentru Ucraina, nu se vor mai putea adăuga alte sume suplimentare decât, spunea el, redevențele obținute din ceea ce urmează a fi confiscat de la rezervele ruse. Mai exact, dobânzile la aceste rezerve, pentru că rezervele în sine nu pot fi confiscate.

Deci era vorba de o finanțare suplimentară și este vorba despre o discuție în cadrul coaliției din Germania privind acest ajutor pentru Ucraina. Probabil că se va ajunge la o soluție de compromis, în sensul de a se suplimenta chiar și simbolic suma inițială de 4 miliarde, dar totuși vorbim despre 4 miliarde!”

Radu Carp a precizat că nu este vorba despre o încetinire a acestui sprijin ci este vorba despre anumite discuții care implică deficitul economic al Germaniei.

„De ce? Pentru că Germania trebuie să se încadreze în niște limite de deficit, potrivit unei decizii a Curții Constituționale. Sigur, și Constituția Germaniei se precizează că deficitul nu poate să depășească 3% deci, din această cauză nu se poate suplimenta suma inițială, dar pot exista alte soluții”.

Pe de altă parte, mai spune Radu Carp, SUA, implicit Donald Trump nu s-a pronunțat ferm în ceea ce privește sistarea sau diminuarea sumelor destinate ajutorului Ucrainei.

„Nu știu în momentul de față ce să spun. În ceea ce privește ajutorul Statelor Unite, nu există vreun semn că ar înceta. Nu știm cine va câștiga alegerile, iar Donald Trump nu s-a pronunțat pe acest aspect. A spus că are o soluție de rezolvare a conflictului, dar nu s-a pronunțat în ceea ce privește mărimea ajutorului acordat Ucrainei”, a mai spus analistul politic.

Germania va oferi Kievului aproximativ 8 miliarde de euro în acest an, dar ajutoarele vor fi, conform raportărilor, reduse la jumătate anul viitor, la 4 miliarde de euro. În 2026, Ucraina ar putea primi 3 miliarde de euro din partea Germaniei și 500 milioane de euro în 2027 și 2028. Reuters a raportat în mai, citând o sursă anonimă, că Berlinul plănuia să majoreze ajutoarele militare pentru Ucraina cu încă 3,8 miliarde de euro în 2024, însă cererea ministrului german al Apărării, Boris Pistorius, nu a fost aprobată de Ministerul de Finanțe. De la debutul conflictului, Uniunea Europeană (UE) și țările din Grupul celor 7 (G7) din afara UE au înghețat aproximativ 300 miliarde de euro din activele Băncii Centrale a Rusiei, dar a existat o lipsă de consens privind modul de a redirecționa fondurile către Ucraina.

De când Rusia a invadat Ucraina, Uniunea Europeană (UE) și țările din Grupul celor 7 (G7) din afara UE au înghețat aproximativ 300 miliarde de euro din activele Băncii Centrale a Rusiei, dar a existat o lipsă de consens privind modul de a redirecționa fondurile către Ucraina.

Liderii G7 au confirmat public în iunie un acord privind planul de a oferi Ucrainei un împrumut de 50 de miliarde de dolari până la sfârșitul anului, iar Lindner se așteaptă ca acești bani să acopere o parte semnificativă din nevoile militare. Totuși, decizia G7 este departe de a fi finalizată și negocierile între națiuni sunt în curs de desfășurare.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: