ICI București a derulat proiectul NI4OS – National Initiatives for Open Science in Europe

foto: ici bucuresti

Acesta este esențial pentru integrarea și promovarea Open Science în Europa. Având ca scop sprijinirea dezvoltării inițiativelor naționale Open Science Cloud și integrarea acestora în cadrul European Open Science Cloud (EOSC), proiectul a oferit suport tehnic, instruire și acces la resurse esențiale pentru cercetători.

Cu 22 de parteneri din 15 țări, NI4OS-Europe a contribuit la federalizarea serviciilor EOSC, facilitând colaborarea și accesul la date deschise pentru a avansa știința la nivel global.

Obiectivele generale ale proiectului

– sprijinirea dezvoltării inițiativelor naționale Open Science Cloud din cele 15 state membre ale UE și țări asociate, precum și a includerii acestora în structura de guvernare a European Open Science Cloud (EOSC);
– promovarea în comunitate și oferirea de suport de instruire pentru principiile EOSC și FAIR (identificarea, accesibilitatea, interoperabilitatea și reutilizabilitatea datelor);
– oferirea de asistență tehnică și suport în domeniul politicilor pentru racordarea la EOSC a furnizorilor de servicii generice (calcul, stocare și administrare a datelor), servicii tematice în diverse domenii științifice, depozite digitale de publicații și date de cercetare.

Descriere proiect

Proiectul NI4OS-Europe (ni4os.eu) își propune să devină un contributor de bază pentru portofoliul de servicii al EOSC, să se angajeze în guvernarea EOSC și să asigure incluziunea la nivel european, pentru a facilita Open Science la nivel global.

NI4OS-Europe va asigura implicarea unei rețele de specialiști reprezentând numeroase categorii de stakeholders, furnizori de infrastructură și servicii din regiune, pentru a susține implementarea viziunii, arhitecturii și guvernării EOSC.

Proiectul are în vedere federalizarea serviciilor EOSC relevante, existente în țările participante, pe care le va include în oferta de servicii EOSC. In acest sens, va colabora cu celelalte inițiative în domeniul EOSC pentru a contribui la platforma comună EOSC, inclusiv la un set de politici, reguli și principii pentru gestionarea serviciilor și a datelor de cercetare din ecosistemul EOSC.

Consorțiul proiectului include 22 de parteneri din 15 țări din Europa de sud-est: Grecia, Cipru, Bulgaria, Croația, Ungaria, România, Slovenia, Serbia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Republica Moldova, Armenia și Georgia.

Din România participă ICI București și UEFSCDI.

Rezultate estimate

În mod concret, proiectul își propune să furnizeze următoarele rezultate:

15 inițiative naționale pentru Open Science Cloud;
20 de instanțe de servicii generice;
20 de servicii tematice;
15 depozite digitale;
5 evenimente de training de tip formare de formatori;
3 domenii științifice abordate (biomedicină, schimbări climatice, moștenire culturală);
1 eveniment regional (200 participanți);
30 evenimente de formare la nivel național (total 450 participanți);
3 seturi de ghiduri în domeniul managementului datelor de cercetare deschise (ORDM);
6 instrumente ORDM;
1 mediu de pre-producție compatibil EOSC pentru oferta de servicii și depozite digitale a proiectului.

Training Național pentru Utilizatorii Finali

În data de 29 martie 2020, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București și UEFISCDI – partenerii români în proiectul Orizont 2020 NI4OS Europe – National Initiatives for Open Science in Europe au organizat sesiunea Training Național pentru Utilizatorii Finali, înscrisă în planul de acțiuni al proiectului pentru activarea utilizatorilor. Agenda evenimentului a inclus următoarele teme: Planul de management al datelor, FAIRificarea datelor de cercetare, Licențe deschise, Stimulente și recompense suport pentru date de cercetare deschise și FAIR, Facilități end-user ale portalului EOSC pentru accesarea ofertei de servicii și resurse EOSC. Toate prezentările sunt disponibile pe platforma de training a proiectului, la National End-Users Training in Romania.

Proiectul Orizont 2020 NI4OS-Europe a lansat pe 11 aprilie 2022 un apel deschis de proiecte prin care se oferă cercetătorilor din țările membre și asociate ale Uniunii Europene posibilitatea de a accesa o gamă largă de servicii generice și tematice, precum și depozite digitale care au beneficiat de sprijinul acestui proiect pentru a fi integrate în infrastructura EOSC (Cloud European pentru Știință Deschisă). Serviciile tematice vizează în principal comunitățile științifice din domeniile Științelor vieții, Climatologiei, Moștenirii culturale digitale și Fizicii computaționale. Serviciile generice se referă la furnizarea de resurse de calcul (HPC și Cloud), stocare și furnizare de servicii de date. Depozitele digitale oferă acces la seturi de date, software, precum și la literatură științifică. Lista acestor servicii și resurse poate fi consultată în catalogul NI4OS-Europe.

Accesul la resursele de calcul (generice) poate fi acordat pentru o perioadă de maximum 6 luni, în timp ce accesul la resursele de stocare durează până la 8 luni. Este de așteptat ca 80% dintre proiectele care participă la apel să aparțină domeniilor științifice menționate mai sus, în timp ce celelalte 20% pot viza orice alt domeniu științific.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL