Ce mai aduce Brexit – Viză contra cost pentru britanicii care călătoresc în UE

Sursa foto: Ylva Johansson

Britanicii care călătoresc în Europa vara viitoare vor trebui să solicite o viză de 7 euro, transmite The Times. Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, a declarat că Sistemul european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS) este în grafic pentru a fi lansat în primăvară.

Pasagerii care vizitează blocul comunitar vor fi obligați să solicite o derogare – similară sistemului Esta din SUA – înainte de călătorie. Aceasta va fi valabilă timp de trei ani sau până la expirarea pașaportului, arată G4Media.

Johansson a vorbit înaintea lansării Sistemului de intrare/ieșire (EES) al UE, care va intra în vigoare la 10 noiembrie. Împreună, cele două noi sisteme, concepute pentru a spori securitatea frontierelor blocului comunitar în fața amenințărilor teroriste, vor face călătoriile mult mai birocratice.

Toți pasagerii fără pașapoarte UE vor trebui să își înregistreze amprentele digitale și să se fotografieze la intrarea într-unul din statele membre UE. Acestea vor fi verificate la fiecare vizită ulterioară. Experții estimează că această măsură va adăuga două până la trei minute de timp de procesare pentru fiecare pasager, față de 45 de secunde în prezent.

Vorbind personalului implicat în implementarea sistemului, Johansson a declarat: „După dialoguri intense cu statele membre, cu dumneavoastră, cu diferitele părți interesate – am decis că EES va intra în funcțiune la 10 noiembrie”.

Ea a confirmat că ETIAS va fi lansat șase luni mai târziu. Aceasta înseamnă că britanicii ar putea fi obligați să dețină autorizația de a vizita UE înainte de jumătatea semestrului din luna mai a anului viitor și, cu siguranță, vor avea nevoie de ea până în vară.

Companiile de vacanță și companiile aeriene și-au exprimat îngrijorarea că oamenii nu vor fi pregătiți și nu li se va permite să se îmbarce în zboruri. O sursă importantă din industrie a declarat: „Mai întâi este EES în această toamnă, care va adăuga un nivel uriaș de complexitate la unele călătorii. Apoi, șase luni mai târziu, vine ETIAS. În multe privințe, acesta este cel mai mare obstacol, deoarece oamenii vor trebui să depună o cerere în avans. Dacă te prezinți fără ea, la fel ca în SUA, nu ți se va permite să intri”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: