Colaborarea în actuala coaliţie guvernamentală germană este „anevoiasă”, admite cancelarul Scholz

Sursa foto: Olaf-Scholz

Cancelarul federal german Olaf Scholz, care conduce o coaliţie tripartită fracţionată şi devenită nepopulară, a recunoscut într-un interviu că în cadrul acestei alianţe colaborarea este dificilă, consemnează marţi agenţia DPA.

Cele trei partide care formează guvernul federal german, respectiv social-democraţii cancelarului Scholz, liberalii ministrului de finanţe Christian Lindner şi Verzii titularei Externelor, Annalena Baerbock, au pierdut toate teren la alegerile europarlamentare, mai ales Verzii, astfel că împreună au obţinut numai 31% din voturi la acel scrutin în iunie, când partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) s-a clasat în faţa tuturor celor trei formaţiuni de guvernare.

Cu toate acestea, Scholz a exclus posibilitatea unor alegeri anticipate, refuzând să urmeze calea preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a convocat anticipatele după eşecul alianţei sale politice liberale în faţa naţionaliştilor extremei drepte la europarlamentare.

În cazul coaliţiei aflate la putere la Berlin, inclusiv formarea acesteia în anul 2021 a fost un proces obositor, a spus Scholz într-un interviu acordat postului Sat1 şi difuzat marţi seară. Guvernarea în cadrul acestei coaliţii este „anevoioasă”, a recunoscut el, adăugând că „însă rezultatul este ceea ce contează”.

Cele trei partide ale coaliţiei de guvernare de la Berlin sunt unite în susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia şi consolidării abordării federaliste în UE susţinute de Bruxelles, în schimb certurile lor pe teme precum bugetul sau cheltuielile sociale au ieşit în evidenţă. Poziţiile Verzilor şi ale Liber-Democraţilor în special sunt adesea atât de îndepărtate încât găsirea unui compromis necesită de multe ori discuţii îndelungate în contradictoriu.

Şi oricând o decizie este negociată în interiorul coaliţiei de guvernare există mereu temerea că „fumul lăsat de arme pe câmpul de luptă va eclipsa cumva ceea ce s-a întâmplat”, descrie metaforic cancelarul Scholz atmosfera din guvernul său, după ce acesta a ajuns cu greu la un acord asupra bugetului pentru 2025.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: