Radu Carp: „Sloganul de campanie al doamnei Elena Lasconi este un furt intelectual”

Sursa Facebook Radu Carp

Sloganul de campanie al doamnei Elena Lasconi este un furt intelectual. Este vorba despre traducerea exactă a sloganului folosit în 2017 de Partidul Laburist din Marea Britanie„, anunță analistul politic Radu Carp, pe pagina sa de Facebook.

În publicația britanică Morning Star se face o analiză a acestui slogan care se pare că are rădăcini adânci în socialism. Întrebarea legitimă este dacă odată cu preluarea sloganului în campania Elenei Lasconi, schimbă macazul și USR-ul?

 

Foto Facebook Radu Carp

For the many not the few- Pentru cei mulți, nu puțini

Analistul politic Radu Carp a vorbit pentru PS News despre acest „furt intelectual” al candidatei USR la prezidențiale. „Să știți că au observat mai mulți oameni”, a punctat Carp.

„Eu văd că ceea ce s-a tradus din engleză, sloganul folosit în 2017 de Partidul Laburist din Marea Britanie este exact sloganul pe care l-a adoptat Elena Lasconi, în campanie. Observ că sloganul este pe toate panourile sale. Acum nu am probe că ar fi copiat, dar e totuși o frază destul de lungă pentru a fi  inventată, nu? Trebuie întrebată doamna respectivă sau cei ce se ocupă de campanie, oricum. Eu mai mult de atât nu știu să vă spun dar să știți că au observat mai mulți oameni. Am observat și eu, dar au mai fost persoane care au sesizat.

Manifestul Partidului Laburist din Marea Britanie este un document de vreo 10 pagini. Doamna n-are deocamdată un program deci nu știm dacă vor apărea idei direct inspirate din acest manifest”, afirmă Radu Carp.

Ce înseamnă „pentru cei mulți, nu puțini” ?  Este acest slogan, despre socialism?”, se întreabă jurnaliștii de la Morning Star

Foto Morning Star

Mantra Partidului Laburist al lui Jeremy Corbyn, For the many not the few, are rădăcini adânci în istoria stângii și implicații și mai mari asupra modului în care am putea realiza socialismul în zilele noastre, scrie Marx Memorial Library.

Să începem prin a examina de unde provine expresia „pentru cei mulți, nu pentru puțini”, analizează jurnaliștii de la Morning Star. A devenit  un slogan pentru Partidul Laburist – de la alegerea lui Jeremy Corbyn ca lider în septembrie 2015.

Dar originile frazei se întorc cu cel puțin două secole, până la Masca anarhiei a poetului  Shelley, scrisă în 1819 în urma Masacrului de la Peterloo din 16 august, când cavaleria călare, cu sabii trase, a intervenit într-o demonstrație de aproximativ 80.000 de oameni în Manchester. Cincisprezece persoane au fost ucise și aproximativ 700 au fost rănite.

Masca anarhiei este o poezie lungă unde strofa finală spune:

„Ridică-te ca leii după somn
În număr de neînvins,
Scutură-ți lanțurile la pământ ca roua
Care în somn căzuse peste tine –
Sunteți mulți – sunt puțini.”

Expresia „pentru cei mulți, nu puțini” a fost folosită ca slogan și a făcut parte din Constituția Partidului Laburist din 1995, când a fost introdus în circumstanțe cu mult mai puțin bun augur.

Prima Constituție a Partidului Laburist, în 1918 – la un secol după Masca anarhiei lui Shelly – a stabilit scopurile și valorile de bază ale partidului.

Deci, mai spune analiza Morning Star, toți socialiștii ar fi de acord că politicile naționale, locale și internaționale, ar trebui să funcționeze „pentru mulți, nu pentru puțini”, dar depinde de noi să argumentăm, în mod convingător, că asta înseamnă socialism.

Dar poate că, în timp ce doar unii  rămân „puținii” privilegiați și puternici, exploatându-i pe cei mulți, noi nu avem socialism„, mai spune analiza Morning Star.

Tony Blair a susținut că politicile lor de favorizare a capitaliștilor financiari ar produce un efect de scurgere în beneficiul celor „mulți”, iar Theresa May susține că conservatorii trebuie „să fie un partid nu pentru puțini, nici măcar pentru mulți, ci pentru toată lumea, în țara noastră care muncește din greu și joacă după reguli.

Și putem paria, concluzionează jurnaliștii de la Morning Star, că odată ce este ales un guvern laburist de stânga, acesta va fi dedicat promovării intereselor celor mulți sau puțini  dar…„să le dăm un nume mai exact: capitaliști, exploatatori cu control asupra mijloacelor de trai ale oamenilor din clasa muncitoare și ale familiilor lor” .

„Indiferent de Brexit, implementarea și susținerea unui program cu adevărat socialist dar „pentru mulți, nu puțini” va fi una dintre cele mai mari provocări cu care s-a confruntat vreodată stânga din Marea Britanie” încheiea analiza, Morning Star.

Elena Lasconi plagiază sloganurile de campanie?

Și prima parte din sloganul de panotaj pare a fi, inspirată”.

Foto Facebook Crina Dobre

 

PS News are o analiză mai amplă despre cum vrea să demonstreze Lasconi că merită să fie președinte.

Elena Lasconi este primul politician care și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale și după aproape două luni de la acel anunț nu a prezentat niciun proiect și nu a vorbit deloc despre problemele românilor. Când România se confruntă cu numeroase petreceri, Lasconi nu pierde nicio petrecere de noapte, iar ziua o vedem pe la mănăstiri.

Pe 29 iunie, Elena Lasconi a fost desemnată oficial de USR candidata partidului la alegerile prezidențiale. Aceasta a preluat un partid prăbușit la alegerile locale și europarlamentare, dar de două luni nu a schimbat nimic din această prăbușire profundă a partidului. Niciun lider din teritoriu nu a fost schimbat. Vinovații pentru dezastrul de la alegerile de pe 9 iunie au fost considerați cei din Biroul Național, iar unii dintre ei, precum Năsui, își continuă mandatele și cu Lasconi.

Petrecerile lui Lasconi

În tot acest context complicat pentru USR, Elena Lasconi crede că va ajuta partidul dacă participă la petreceri. Candidata USR a participat la festivalul Untold, organizat la Cluj, unde s-a comportat ca un entertainer, nu ca un politician. Lasconi a dansat și s-a fotografiat cu oamenii, sperând că va strânge câteva voturi.

În același timp, Lasconi se consideră o persoană foarte religioasă, mereu cu icoanele în brațe, dar promovează festivaluri care fac exces de alcool și droguri. Motiv pentru care a fost criticată de susținătorii săi pe Facebook.

Câteva zile mai târziu, Lasconi a mers la petreceri și în Vama Veche, pentru a continua să danseze. Iarăși comportamentul nocturn al liderului USR este contrar valorilor promovate de Biserica Ortodoxă, pe care Lasconi o îmbrățișează cu fiecare ocazie.

Noaptea la petreceri, ziua la biserică

În timp ce noaptea petrece până la răsărit, ziua face turul bisericilor, sperând că-i va amăgi pe creștini. Ceea ce nu pare să înțeleagă Lasconi e că cele două comportamente nu funcționează simultan. Doar în luna august a avut 3 mesaje pe Facebook în care a făcut referire la religia cetățenilor.

În weekend, Lasconi a mers inclusiv la o mănăstire din România, pentru a se îmbrățișa cu credincioșii. Această participare la mănăstire a devenit mesaj electoral pentru Lasconi, care a decis să politizeze o simplă sărbătoare românească. Lasconi plătește până la 2.000 de lei pe Facebook pentru a-și promova mesajul religios în mediul online.

Elena Lasconi calcă pe urmele Dianei Șoșoacă, care în Parlamentul European a mers cu icoana în mână. În trecut, Lasconi a chemat un preot în biroul său de la primărie pentru a sfinți locul. Când e vorba de exploatarea simbolurilor religioase, cele două nu sunt diferite și fac totul pentru a atrage atenția.

Cu aceste participări la slujbele religioase, Lasconi riscă să dezamăgească mai ales aripa progresistă din USR, care vrea un stat laic și susține comunitatea LGBTQ. Cum se va poziționa Lasconi atunci când BOR se va opune legalizării căsătoriilor între persoanele de același sex: de partea bisericii sau de partea LGBTQ?

Lasconi, „doar pentru unii”

Lasconi și-a pregătit un slogan electoral foarte greșit, iar grafica este făcută contrar a ceea ce vrea să transmită. USR a publicat pe Facebook o fotografie cu Lasconi și următorul mesaj:

„Pentru toți, nu doar pentru unii!”

Din grafica folosită de USR pentru acest mesaj se înțelege că Lasconi NU va fi un președinte pentru toți, ci doar pentru unii. Este un slogan chiar mai slab decât cel folosit în 2019 de Dan Barna, care ne spunea că e „fericit în România”. Laconi se lansează cu o mare greșeală politică, demonstrând că nu înțelege puterea sloganului din campania electorală. Un slogan care nu are niciun verb și nu transmite nicio acțiune, ceea ce îl face oricum foarte slab și inutil pentru votanți.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: