VIDEO Progrese importante în relația România-R.Moldova. Victor Chirilă: „Suntem pe un traseu foarte bun”

sursa: Facebook

Ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, a evidențiat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor progresele importante în relațiile bilaterale dintre România și Republica Moldova. Printre realizările importante, ambasadorul a vorbit despre Podul peste Prut de la Ungheni care face parte din proiectul autostrăzii A8, numită și Autostrada Unirii, ce ar urma să interconecteze infrastructura rutieră din România și Republica Moldova.

„Cele mai importante evenimente sunt de exemplu, iată începerea procesului de screening și a negocierilor care îl datorăm ajutorului României. Iată desemnarea companiei care va construi podul Ungheni-Ungheni, care va uni cele două autostrăzi ale Unirii din România și din Republica Moldova. Negocierile pe care le-am început pentru a extinde controlul coordonat la frontieră, nu doar de la Leușeni, dar și spre Giurgiuleși – Galați.

Sperăm că în această toamnă vom extinde această experiență și la alte puncte de trecere a frontierei. Acestea sunt realizările majore. Comisia Interguvernamentală pentru cooperare economică pe care am organizat-o pe parcursul acestui an, forumul economic, aceste expoziții „Moldova Prezintă”  pe care am organizat-o la Brașov și la Cluj, urmează acum în septembrie la Timișoara. Acestea sunt evenimentele cu care ne mândrim și la care am contribuit și multe alte lucruri”, a evidențiat Victor Chirilă.

Chirilă a menționat că în ciuda unei ușoare scăderi în comerț comparativ cu anul precedent, comerțul cu fructe, mobilă și vinuri a crescut.

„Suntem pe un traseu foarte bun. Cooperarea noastră economică se aprofundează și se extinde în fiecărei an. Anul trecut, comerțul nostru a însumat, conform datelor României, peste 3 miliarde de euro, conform datelor noastre, un pic mai puțin, dar probabil că datele noastre nu includ și comerțul cu regiunea transnistreană.

Comparativ cu anul precedent a scăzut dar nu semnificativ. Dar s-a extins comerțul cu fructe, de exemplu, s-a extins comerțul cu mobilă, s-a extins comerțul cu vinurile noastre. Anul trecut nu am importat energie electrică sau am important mai puțin. Din cauza aceasta a fost și această scădere, dar în general tendința este pozitivă. Vedem tot mai multe companii care vin și își deschid aici sedii, își deschid afacerile în România, vedem companii care s-au stabilit aici și își extind în continuare afacerile”, a declarat ambasadorul.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: