Ciolacu și „performanțele” economice: la Bruxelles se laudă cu cea mai mare inflație

Sursă foto: Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu merge la Bruxelles pentru a discuta cu Comisia Europeană despre reformele din PNRR și situația economică a țării. Premierul nu are nicio performanță economică, iar reformele au fost amânate și România riscă să primească mai târziu banii UE.

Marcel Ciolacu a amânat aplicarea unor măsuri care au fost negociate și acceptate de Comisia Europeană. Această întârziere riscă să aibă consecințe pentru economia românească: Comisia Europeană poate să întârzie plățile din PNRR și șantierele vor rămâne blocate. Dar banii din PNRR sunt importanți mai ales pentru creșterea economică.

În iulie, premierul Ciolacu spunea că „s-a săturat” de cea mai mare inflație din UE. Ciolacu a încercat să se corecteze și a precizat că se referea la evaziunea fiscală. Dar după doar o lună avem confirmarea că România a reușit să aibă cea mai mare inflație din UE: 5,8%, conform Eurostat. Se pare că i s-a îndeplinit „profeția”. Cu această „performanță” se duce Marcel Ciolacu în fața Ursulei von der Leyen și va trebui să dea explicații, pentru că a depășit estimările pentru acest an. Practic, Ciolacu demonstrează Comisiei Europene că nu este capabil să-și respecte angajamentele asumate la nivel european.

Pe lângă inflația uriașă care ține prețurile ridicate, România a înregistrat și o scădere peste așteptări a creșterii economice în trimestrul al doilea din 2024. Această scădere va atrage după sine noi revizuiri negative a parametrilor economici pentru a doua jumătate a anului. Inflația tot mai mare din timpul guvernării Ciolacu sperie atât consumatorii, cât și investitorii. Alte țări au reușit să-și reducă inflația și să scadă prețurile, în timp ce Marcel Ciolacu se laudă la Bruxelles cu cea mai mare inflație din UE.

Guvernarea Ciolacu are un bilanț economic foarte negativ: în primul semestru din 2024 au scăzut și exporturile cu 2,4%, producția industrială a scăzut cu 0,9 și volumul construcțiilor de clădiri rezidențiale a scăzut cu 22%. Unele dintre cele mai importante ramuri ale economiei au suferit scăderi importante, care vor fi greu de recuperat.

De asemenea, seceta din ultimele luni a provocat pagube estimate la 1,5-1,8 miliarde de euro în agricultură. Dacă Marcel Ciolacu ar fi luat măsuri din timp și făcea investiții în agricultură, pierderile ar fi fost foarte mult reduse și seceta ar fi fost gestionată mult mai ușor, fără să afecteze recolta fermierilor. În momentul de față, România riscă să piardă 500 de milioane de euro din Programul Național de Dezvoltare Rural, aferenți perioadei 2014-2020, bani destinați inclusiv infrastructurii de irigații din agricultură.

Marcel Ciolacu este un premier îngenuncheat de problemele din economie și merge la Bruxelles pentru a cere noi păsuiri, după ce nu a fost capabil să aplice în România măsurile negociate și aprobate de Comisia Europeană. Economia românească suferă foarte mult, în timp ce premierul își anunță intenția de a candida la alegerile prezidențiale. În loc să-i întrebe pe români cum își doresc să fie România, ar trebui să-i întrebe ce părere au despre toate aceste „performanțe” economice ale guvernării Ciolacu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: