Ciolacu încearcă să negocieze la Bruxelles o reducere mai mică a deficitului în următorii 2 ani – surse

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Premierul Ciolacu încearcă, în întâlnirea tete-a-tete pe care o va avea joi la Bruxelles cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să negocieze o reducere a deficitului bugetar, în 2025 și 2026, cu doar 0,5%, pentru ca în următorii 5 ani reducerea deficitului să fie mai accentuată, au declarat surse oficiale.

De ce este important: Premierul Marcel Ciolacu a anunțat anterior că Guvernul va semna cu viitoarea Comisie Europeană un acord pentru reducerea deficitului bugetar pe durata a 7 ani, cu o scădere de 0,74% anual.

Calculul premierului Ciolacu, cu procentul de reducere întins pe 7 ani, relevă însă că deficitul ar putea depăși și 8% în acest an.

Comisia Europeană estimează pentru anul 2024, în România, un deficit bugetar (ESA) de 6,9%, iar recent Consiliul Fiscal a arătat că deficitul va depăși probabil 7% din PIB, existând riscul să se îndrepte către 8% din PIB, având în vedere execuția bugetară pe primele șase luni ale anului 2024 și alte date.

”Având în vedere că în 2025 și 2026 este încă în derulare PNRR, iar eforturile Guvernului pentru susținerea investițiilor vor fi ridicate, premierul Ciolacu va solicita șefei Comisiei Europene ca în următorii 2 ani România să reducă deficitul cu doar 0,5% anul, pentru ca în următorii 5 ani reducerea deficitului să fie mai mare”, au declarat sursele citate.

Potrivit acestora, premierul Ciolacu s-ar mulțumi și cu un acord pentru reducerea deficitului cu 0,7% anual în 2025 și 2026.

În funcție de rezultaterle discuțiilior cu von der Leyen, Guvernul va efectua, cel mai probabil, în septembrie o primă rectificare bugetară, urmând să se asigure între timp că ține sub control deficitul, în special prin reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile.

Guvernu Ciolacu intenționează să pregătească și proiectul bugetului de stat pentru 2025, care să fie adoptat de noul parlament rezultat în urma alegerilor din 1 decembrie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: