Toți oamenii lui Ciolacu, în conducerea PSD: cine sunt marii pierzători la Congres

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Congresul PSD se anunță o luptă dură între membrii partidului, deoarece Marcel Ciolacu vrea să-și impună apropiații în Biroul Permanent Național. Ciolacu tocmai ce și-a anunțat candidatura pentru alegerile prezidențiale, iar la Congres va cere votul de încredere al partidului.

Marcel Ciolacu pregătește schimbarea conducerii PSD, care va fi mărită la 21 de posturi după cum urmează: 1 președinte de partid, 1 președinte al Consiliului Național, 1 secretar-general, 2 prim-vicepreședinți, 8 vicepreședinți pe domenii de activitate (în loc de 4, cât sunt în prezent) și 8 vicepreședinți regionali.

Gabriela Firea pare a fi marea pierzătoare la Congresul PSD, deoarece va pierde funcția de prim-vicepreședinte, pe care o ocupă în prezent. Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, își dorește de mai mult timp să facă parte din conducerea partidului. În urmă cu câteva luni, Marcel Ciolacu a încercat să-l convingă pe Daniel Băluță să candideze la Primăria București, ca să nu-i ofere această oportunitate Gabrielei Firea.

„Daniel Băluță, categoric, se va regăsi în echipa mea”, a spus Ciolacu, la începutul lunii august.

Gabriela Firea va rămâne cu funcția de președinte PSD București, nu va primi nici măcar un fotoliu de vicepreședinte regional. Eliminarea Gabrielei Firea din conducerea partidului este o schimbare importantă și o altă etapă a conflictului Ciolacu-Firea. Dacă Firea și Băluță să luptă pentru funcția de prim-vicepreședinte, Sorin Grindeanu este sigur că va rămâne pe celălalt fotoliu de prim-vicepreședinte.

Vasile Dîncu va pierde funcția de președinte al Consiliului Național PSD, însă va fi răsplătit cu funcția de vicepreședinte pentru afaceri europene. Mihai Tudose, apropiatul lui Ciolacu, va fi promovat la conducerea Consiliului Național, în locul lui Dîncu. Tudose fiind unul dintre premierii lui Dragnea și anul trecut a fost acuzat de hărțuire sexuală, de o fostă asistentă care a lucrat la biroul său de la Bruxelles.

Paul Stănescu, în trecut apropiatul Gabrielei Firea, reușește să se salveze și păstrează funcția de secretar-general. Stănescu a făcut mai multe declarații pozitive despre Marcel Ciolacu, ridicându-l în slăvi cu niște aprecieri rupte de realitate.

„(n.r. Ciolacu) Are un IQ (n.r. coeficient de inteligență) foarte ridicat. Nu i l-am măsurat eu, că nu mă pricep, dar are”, a declarat Stănescu.

Paul Stănescu a schimbat repede taberele din PSD și a abandonat-o pe Firea. Fostului primar al capitalei nu-i rămâne decât mandatul bogat din Parlamentul European și să aștepte rezultatul de la alegerile prezidențiale.

Lupte interne pentru mandatele de vicepreședinți

În total, vor fi 16 mandate de vicepreședinți PSD. Unul este deja pentru Vasile Dîncu, iar alte mandate de vicepreședinte regional sunt ocupate de lideri cu influență, precum Victor Negrescu, care este foarte apropiat de Ciolacu. De asemenea, Gabriel Zetea și Olguța Vasilescu își vor păstra și ei mandatele de vicepreședinți pe domenii. Claudiu Manda, europarlamentar PSD și soțul Olguței Vasilescu, are și el șanse să-și păstreze mandatul de vicepreședinte pentru regiunea Sud-Vest.

Marcel Ciolacu își dorește să aducă în conducerea PSD mai mulți politicieni care au avut rezultate bune la alegerile din 2024: Rareș Hopincă, cel care a câștigat Primăria Sector 2, și Gheorghe Șoldan, cel care a câștigat Consiliul Județean Suceava.

Șoldan este membru PSD încă din 2008, când era încă la liceu. Acesta încearcă să pară un politician modest, dintr-o familie modestă, dar din declarația sa de avere reiese că a împrumutat PSD-ul cu suma de 440.000 de lei (adică peste 90.000 de euro) pentru campania electorală. De asemenea, părinții săi i-au făcut un cadou de 200.000 de lei. Șoldan mai are 2 apartamente, 2 mașini Audi și Mercedes, iar în conturi doar 5.000 de euro și 18.000 de lei. Modestia lui Șoldan este contrazisă de cei 90.000 de euro pe care i-a dat partidului pentru a prinde un loc la alegeri.

Sursă foto: Facebook / Rareș Hopincă

3 vicepreședinți noi

Președintele PSD vrea să aducă în conducerea partidului și persoane care nu au nici experiență suficientă în partid, nici nu au demonstrat mari abilități politice. Elisabeta Lipă, Mihnea Costoiu (rectorul Universității Politehnica București) și Victoria Stoiciu (consilieră în echipa premierului) ar urma să aibă funcții de vicepreședinți PSD.

Mihnea Costoiu este cel mai controversat nume, dintre cei trei, după ce în 2022 a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Cutezătorii”. Costoiu a fost găsit vinovat de abuz în serviciu, într-un dosar cu un prejudiciu de 10 milioane de euro. Ulterior, rectorul Politehnicii a scăpat de condamnare în urma deciziei CCR privind prescripția faptelor. Chiar dacă a scăpat cu prescripția faptelor, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv că Mihnea Costoiu trebuie să achite 267.577 de euro prejudicii în dosarul în care a fost judecat. În trecut, Costoiu a fost senator PSD.

Elisabeta Lipă a fost ministru al tineretului și sportului în guvernul Cioloș. În 2023, a primit funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Sport, cu rang de secretar de stat.

Victoria Stoiciu a avut experiențe politice alături de partidul DEMOS. Stoiciu este coordonatoarea fundației Friedrich-Ebert-Stiftung România. Din 2023, ocupă funcția de consilier de stat al premierului Ciolacu.

Organizația PSD Femei va avea un nou președinte

Simona-Bucura Oprescu, actuala ministră a muncii, ar urma să preia conducerea organizației de femei a PSD, în locul Doinei Fedorovici. De asemenea, Fedorovici riscă să piardă și funcția de vicepreședinte pe Dezvoltare regională și locală pe care o are în prezent în conducerea PSD.

Lupta rămâne deschisă pentru celelalte mandate de vicepreședinte PSD, pe domenii sau regional. Toți oamenii fideli lui Marcel Ciolacu vor avea un loc în noua conducere a partidului. Ciolacu își pregătește partidul pentru alegerile prezidențiale, fiind conștient că are nevoie de oameni fideli care să-l ajute să mobilizeze electoratul.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: