Știri din capitalele Europei, 22 august

BERLIN

Dezvoltarea unei fabrici Tesla lângă Berlin a dus la tăierea a aproximativ 500.000 de copaci, conform unei analize prin satelit, scrie The Guardian.

Construcția fabricii germane a fost extrem de controversată și a stârnit proteste semnificative, precum și o dezbatere cu privire la compromisurile pe care le implică dezvoltarea unei economii verzi. Elon Musk, proprietarul Tesla, a criticat poliția locală pentru că a permis accesul „protestatarilor de stânga”.

Imaginile din satelit arată că 329 de hectare de pădure au fost tăiate la locul respectiv între martie 2020 și mai 2023, potrivit companiei de informații de mediu Kayrros. Aceasta este echivalentul a aproximativ 500.000 de copaci.

 

ROMA

Pentru a asigura pacea și prosperitatea, UE are nevoie de o așa-numită „capacitate fiscală comună”, a declarat Fabio Panetta, președintele Băncii Italiei și fost membru al consiliului executiv al Băncii Centrale Europene, în cadrul summitului catolic anual la cel mai înalt nivel din Italia, desfășurat miercuri în orașul Rimini. Potrivit acestuia, UE este esențială pentru că asigură pacea și prosperitatea, dar pentru a garanta acest lucru, are nevoie de reforme, începând cu „o capacitate fiscală comună”. În discursul său, Panetta a avertizat și împotriva „impulsurilor naționaliste care încetinesc procesul de integrare”, scrie Euractiv.

 

MADRID

Spania este pe cale să înregistreze cel mai mare număr de turiști internaționali de până acum. Sectorul spaniol al turismului a raportat că numărul vizitatorilor străini a crescut cu 13% în primele șase luni ale anului, iar Spania se așteaptă să înregistreze 95 de milioane de vizitatori în 2024, depășind recordul de anul trecut de 85,1 milioane, potrivit El Pais.

Nu toată lumea se bucură însă de această veste. Spania – una dintre cele mai populare destinații turistice din lume – a înregistrat un număr tot mai mare de proteste împotriva turismului excesiv. Ca și alte țări în care turismul excesiv este o problemă, Spania se luptă să găsească un echilibru între oportunitățile economice oferite de acest sector – veniturile din turism s-au dublat în ultimii 10 ani – și bunăstarea comunității locale.

 

BUDAPESTA

Guvernul anti-imigrație al Ungariei este pregătit să ofere migranților și solicitanților de azil care încearcă să intre în Uniunea Europeană bilete gratuite dus-întors la Bruxelles, a declarat joi un ministru, ca răspuns la amenzile mari impuse recent țării din cauza politicilor sale restrictive de azil, scrie The Associated Press.

În cadrul unei conferințe de presă la Budapesta, șeful de cabinet al prim-ministrului ungar Viktor Orbán, Gergely Gulyás, a criticat o hotărâre din iunie a Curții Europene de Justiție care a obligat Ungaria să plătească o amendă de 200 de milioane de euro pentru încălcarea persistentă a normelor privind azilul ale blocului comunitar și încă 1 milion de euro pe zi până la alinierea politicilor sale la legislația UE.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: