Unul dintre pionierii școlii românești de gimnastică și fost antrenor al Nadiei Comăneci după plecarea din țară a soților Martha și Bela Karolyi, George Gorgoi a încetat din viață joi, din cauza unei boli necruțătoare. Anunțul a fost făcut public de Adrian Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, în pagina sa de Facebook. A fost nu doar un apropiat de-ai Nadiei, ci și un descoperitor și promotor al gimnastelor care au câștigat titluri mondiale și olimpice pentru România.
În 1969, când s-a înfiinţat centrul de gimnastică de la Oneşti, a fost unul dintre antrenorii selecţionaţi să lucreze acolo.
A emigrat în Israel apoi Canada, pentru a se stabili într-un final America, în 1983 după o dispută avută cu șeful sportului de atunci. Avea să devină unul dintre acei antrenori români care au reușit să urce, treaptă cu treaptă, gimnastele SUA spre performanță, dar nu a uitat niciodată județul de unde a plecat.
În urmă cu aproape zece ani, revenit în țară, dorea să construiască în Argeș un centru de gimnastică. Din păcate, planurile sale nu i s-au concretizat din varii motive.
A antrenat nume mari din gimnastică
George Gorgoi a fost antrenorul și altor mari nume ale gimnasticii româneşti. Emilia Eberle, Anca Grigoraş, Mihaela Riciu sau Liliana Bălan sunt câteva dintre gimnastele pe care le-a format şi le-a antrenat.
Absolvent al Institutului de Educaţie Fizică, în 1964, George Gorgoi a lucrat mai întâi ca antrenor la CS 23 August din Bucureşti, apoi la CSM Cluj. În 1969, când s-a înfiinţat centrul de gimnastică de la Oneşti, a fost unul dintre antrenorii selecţionaţi să lucreze acolo.
Fetele pe care le-a pregătit la grupa sa au participat cu rezultate deosebite la Olimpiadele din 1972 (München), 1976 (Montreal), 1980 (Moscova), la Mondialele din 1978 (Salzburg) sau la Mondialele Universitare din 1979 (Mexico) şi 1983 (Edmonton).
Prestigioasa sa carieră de antrenor în România s-a încheiat la sfârşitul anului 1983, în urma unui conflict cu generalul Marin Dragnea, şeful sportului din acea perioadă. George Gorgoi a fost nevoit să părăsească ţara după ce a intrat în conflict cu regimul comunist.
După ce a fost trimis să facă muncă de salahor, antrenorul argeşean a emigrat în Israel, de unde a plecat în Canada, iar în final s-a stabilit în SUA.
Odată ajuns în Canada, George Gorgoi a lucrat ca antrenor de gimnastică. Mai întâi la un club, după care la lotul naţional masculin.
Sub îndrumarea sa, canadienii au obţinut prima medalie mondială din istoria gimnasticii masculine.
După trei ani petrecuţi în Canada, a plecat în SUA. A cumpărat un club în New York, „Buffalo One Gymnastics”, pe care l-a vândut în 2005. Din octombrie 2006, George Gorgoi s-a mutat în Minesotta, unde a lucrat ca antrenor la clubul „Jets Gymnastic” din Rochester.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News