Finala Prezidențială: Ciucă vs. Ciolacu

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Alegerile prezidențiale se conturează ca o confruntare decisivă între Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), și Nicolae Ciucă, candidatul Partidului Național Liberal (PNL). Cel mai recent sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) în perioada 6-22 august 2024, indică faptul că aceștia sunt favoriții pentru a intra în turul doi al alegerilor prezidențiale, cu Ciolacu conducând în intențiile de vot, dar cu Ciucă având cele mai mari șanse să câștige finala electorală fiind pe trend pozitiv.

Potrivit sondajului, dacă duminică ar avea loc alegeri pentru primul tur, Nicolae Ciucă, susținut de PNL, ar reuși să adune 19% din voturi, ceea ce îl propulsează în finala prezidențială. Marcel Ciolacu ar obține 32% din intențiile de vot.

Deși diferența dintre cei doi pare semnificativă în această etapă, istoria alegerilor prezidențiale ne arată că în turul doi candidatul de dreapta capitalizează voturile tuturor partidelor de dreapta care nu vor vota niciodată un candidat de stânga. Pe de altă parte, alegătorii care au tendința de a vota pe criterii de competență și stabilitate și vor fi atrași de liderul PNL care are un profil clar conturat și care poate să vorbească și să ofere soluții referitoare la securitatea României în contextul geopolitic actual.

Mircea Geoană, fostul lider PSD și candidat independent, a căzut pe locul trei, cu doar 15% din intențiile de vot. Deși inițial se credea că Geoană ar putea reprezenta o alternativă viabilă la Ciolacu, distanța semnificativă față de Ciucă sugerează că susținerea pentru Geoană se erodează rapid. Aceasta ar putea fi ultima sa încercare de a reveni pe scena politică de top.

Elena Lasconi, candidata din partea USR, se află pe locul patru cu 11% din intențiile de vot, sub media sprijinului pentru alianța sa politică.

Această discrepanță ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea sa de a mobiliza electoratul, iar performanța sa sub așteptări ar putea reflecta o lipsă de încredere din partea alegătorilor în capacitatea sa de a gestiona problemele complexe ale țării.

George Simion, liderul Alianței pentru Unitatea Românilor (AUR), adună 14% din intențiile de vot deși este susținut în secret de PSD pentru a ajunge în turul al doilea

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: