Bogdan Stoica: Despre inutilitatea doctoratului lui Geoană

Bogdan Stoica

A postat Emilia Șercan că s-a prins de șmenul albirii doctoratului lui Geoană. Comisia de la ASE a găsit aproape 200 de pasaje copiate din alte părți, dar pentru că Geoană le-a trecut în bibliografie nu sunt considerate ciordeli. În fond, sunt un fleac de vreo 15.000 de cuvinte, ce mare șmecherie? Babasha cum a cântat Coldplay?

Deci “comisia a considerat că nu se confirmă plagiatul din punct de vedere legal” și a justificat cu faptul că „legislația în vigoare la momentul susținerii tezei (2005) nu specifica în mod precis cum trebuie făcută citarea surselor”. Deci s-a rezolvat. Fanii lui Geoană îl pot aplauda pe domnul doctor, iar haterii au liber să-l înjure în voie.

Problema reală e alta. Ce naiba conține teza aia de doctorat? Ce relevanță are? Știe cineva vreun general care a folosit doctoratul lui Geoană ca să-și organizeze armata? Vreun minister al apărării care a transformat-o în doctrină de apărare? A sunat cineva de la NATO, de la ruși sau de la chinezi să ceară detalii despre articolul 4 paragraful 2, că ar vrea să facă ce zice acolo dar n-a înțeles exact cum?

Aici e nuanța pe care o omit și martorii Emiliei Șercan, și fanii lui Geoană. Cât de specialist e omul ăsta în securitate internațională/globală? Cât valorează cuvintele lui în lumea reală?

Că despre lucrare știm exact cât valorează. Jumătate din salariul brut. Așa scrie în ordonanța trenuleț de anul trecut: indemnizația pentru titlul științific de doctor este de de 50% din salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată, și se plătește numai dacă posesorul care lucrează în domeniul pentru care deține titlul are prevăzute în fișa postului atribuții verificabile lunar.

Pe lângă sensul practic, să ai un doctorat mai vine cu două opțiuni: cea de apărea cult în cap când candidezi la o funcție ce se dobândește prin vot, și cea de control, când ăia care știu cât ai plagiat și de unde te avansează până unde te pot strânge cu ușa să faci ce vor ei sau să riști pușcăria.

Timpul nu o să ne arate dacă doctoratul lui Mircea Geoană are toate valențele de mai sus. Mă îndoiesc că are vreo utilitate practică, electoratul lui Geoană nu-l place pentru că e doctor în securitate, iar voturile nu vor fi influențate de titlul ăsta. Din perspectiva asta, Mircea Geoană e la fel de naiv ca un bombardier care a pus o siglă de Ferrari pe capota unei Dacia Logan și acum se așteaptă să rupă serpentinele pe Transfăgărășan.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: