„De acum înainte, după această decizie a premierului Ciolacu, se va impozita partea care depășește 3.000 lei. În speță, dacă aveam până acuma pensia de 2.500 lei, se scădeau 500 lei din 2000 lei și se impozitau cu 10% doar acei 500 lei. Deci, avem 2.500 lei-50 lei, egal 245 lei.
Toată lumea face confuzii că ar fi scăzut pensiile de peste 2.000 lei, dar nu era așa pentru că nu se impozita partea sub 2.000 lei. Se impozita doar ceea ce depășea valoarea de 2.000 lei”.
În ceea ce privește erorile de calcul, deciziile trimise la recalculare, în speță cazul de la Casa Judeţeană de Pensii Alba care a oprit de la distribuire peste 5.000 de decizii la care există suspiciunea că ar conţine erori, Marius Budăi spune:
„Acum eu nu vă vorbesc politic, vorbesc ca profesionist deoarece am fost director de Casă de Pensii. În România o astfel de acțiune n-a existat niciodată, de la Revoluție, până acum. Au mai fost recalculări într-adevăr, o dată în 2004-2005, o dată, 2008-2009, dar pe diferite categorii personale. N-a fost să se calculeze toate pensiile o dată.
Ultima situație pe care am văzut-o eu, la Casa Națională de Pensii Publice. Din 4,1 milioane de decizii, 1092 de decizii s-a descoperit a avea nevoie de mici chestiuni de îndreptat. Nu din partea soft-ului, ci de la preluarea în format electronic.
1092 de lucruri, de lămuriri, vizavi de 4,1 milioane, înseamnă 0,026% . Nu vreau să dau nici în partea cealaltă, că numai cine nu muncește nu greșește, dar, până la urmă, este normal într-o activitate atât de mare. Nu e corect, dar există acest risc ca într-o activitate atât de mare de recalculare totală a pensiilor să vină și aceste lucruri. Important este să se remedieze în timpul cel mai scurt”, conchide fostul ministru al Muncii.
Marius Budăi vorbește și despre inechitățile care au existat în sistemul de pensii.
„Dacă dumneavoastră și eu lucrăm în același birou timp de 30 de ani, în aceleași condiții, cu aceleași salarii, deci avem aceeași contribuție, în momentul ieșirii la pensie, până la această lege, dumneavoastră, în calitate de femeie, aveați o pensie mai mare ca mine deoarece se împărțea totalul punctajului la un stagiu complet de cotizare, care este prevăzut în lege mai mic la femei decât la bărbați, în funcție de anul nașterii, și care este de 35 de ani la mine și de aproximativ 31-32 de ani la dumneavoastră”, spune fostul ministrul al Muncii.
Amintim că ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că, după o analiză pe care a avut-o cu premierul Marcel Ciolacu, pensiile sub 3000 de lei nu se mai impozitează. Astfel, de la 1 octombrie 2024 va crește pragul de impozitare a pensiilor de la 2.000 de lei, cât este acum, la 3.000 de lei.
“În această seară am o veste bună pentru pensionari! După o analiză făcută împreună cu premierul Marcel Ciolacu, am decis că, începând cu 1 octombrie, de Ziua Persoanelor Vârstnice, nicio pensie sub 3.000 de lei din sistemul public nu va mai fi impozitată!”, a declarat în această seară ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.
Impozitul va reprezenta 10% din diferenţa ce depăşeşte 3.000 de lei.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News