Focare multiple de pestă la oi și capre. Ciobanii îl acuză și pe Petre Daea. Ce răspunde fostul ministru al Agriculurii

Foto: captura Youtube

Niciun oficial nu a ieșit în întâmpinarea oierilor veniți luni, 26 august a.c., la București, pentru a cere Guvernului să ia măsurile necesare care să redeschidă calea exportului de oi, pentru România. Crescătorii de ovine sunt extrem de îngrijorați de apariția pestei micilor rumegătoare fiind, de asemenea, nemulțumiți că autoritățile nu-i despăgubesc pe toți fermierii afectați și ale căror animale au fost eutanasiate. Aceștia invocă faptul că nu s-a făcut prevenție, de-a lungul timpului, de către foștii miniștri ai Agriculturii deși au fost bani destinați pentru aceasta.

Dan Petrescu, președintele Asociația Profesionale a Ciobanilor (APC), atrage atenția că în România nu s-a aplicat niciun program de prevenție pentru bolile periculoase la animale: „Petre Daea spunea la vremea respectivă că nu este nicio problemă dacă mănâncă românul carne cu scrapie. Turcii ne-au închis exportul din cauza asta”.

„Prevenție nu s-a făcut sub nicio formă și au venit bani – din 2007 încoace au tot venit bani către ANSVSA, către prevenție la toate bolile care s-au perindat prin România. Am știut numai banii pe prevenie să îi băgăm în despăgubiri. Acolo unde știm cu toții cum s-au dat pe scrapie, cum s-au dat și la porci și la toate celelalte animale. Știm cum am băgat ferme în 13 scrapii în carantină, cum le-am sacrificat prin abatoarele din România, deși Daea (Petre Daea – fost ministru al Agriculturii – n.r.) spunea la vremea respectivă că nu este nicio problemă dacă mănâncă românul carne cu scrapie. Turcii ne-au închis exportul din cauza asta. Nici acum nu e deschis exportul cu Turcia”, a spus președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor, pentru Europa Fm.

Contactat de PS News, fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea a negat afirmațiile lui Petrescu spunând: „Eu nu comentez asemenea bazaconii”.

Fermierii vor să strângă rândurile și cer intervenția premierului Marcel Ciolacu. Ei se plâng că în fiecare zi, se închid ferme.

Eugen Gonţea, crescător de oi din Braşov, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România (FOMR) a spus, pentru PS News, că oierii au o întâlnire marți, 27 august, a.c. cu asociația de oieri pentru a discuta situația extrem de gravă în care se află. Crescătorul de oi susține că exportatorii profită de situația creată din cauza pestei și oferă prețuri mici pe kilogramul de carne de oaie.

„Efectivele de oi, în România au scăzut. Tranzitul pe Turcia nu se poate face de multă vreme, deoarece turcii nu asigură apă animalelor care sunt transportate în terțe țări și trec pe teritoriul lor. O altă problemă este politica lor de a pune condiții: să se importe mărfurile lor, în special legumele. Și dacă noi nu avem sânge să știm să negociem, ajungem să mâncăm din piețe legume și alte produse turcești”, afirmă Eugen Gonţea.

Aproximativ 600 de oi vor fi ucise, după ce într-o fermă din judeţul Timiş a fost depistat virusul Pestei Micilor Rumegătoare. Autorităţile au instituit zone de protecţie şi de supraveghere.

Centrul Local de Combatere al Bolilor Timiş a aprobat uciderea sub control oficial şi neutralizarea prin îngropare a materiilor de risc din cadrul focarului a ovinelor din exploataţia identificată, ce deţine un număr de aproximativ 600 de capete de ovine.

Conform dateloe ANSVSA, în data de 19 august, în România evoluau 60 de focare – 8 exploataţii comerciale, 14 exploataţii comerciale de tip A, 37 de exploataţii non profesionale şi o stână – de pesta rumegătoarelor mici (PRM) cu un total de 232.927 de animale existente în Baza Naţională de Date a Sistemului de Identificare şi Înregistrare a Animalelor.

În judeţul Tulcea sunt 49 focare în 10 localităţi din care: 7 exploataţii comerciale, 14 exploataţii comerciale de tip A şi 28 de exploataţii non profesionale cu un total de 212.973 animale

În judeţul Constanţa sunt 9 focare în 6 localităţi în exploataţii non profesionale cu un total de 6.865 de animale

În judeţul Timiş un singur focar într-o exploataţie comercială cu un total de 12.500 de animale

În judeţul Ialomiţa un singur focar într-o stână cu un total de 589 de animale.

Pesta micilor rumegătoare nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact din punct de vedere economic.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: