VIDEO Adrian Negrescu: 5 milioane de români trăiesc la limita supraviețuirii. Politicile economice sunt un eșec

Foto Facebook Adrian Negrescu

Aproape o treime (32%) dintre români erau expuşi anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială. Analistul economic Adrian Negrescu, într-o intervenție la Puterea Știrilor, a explicat că această situație reflectă eșecul politicilor economice și sociale ale statului român.

„Mecanismele economice nu sunt eficiente în cazul populației României. Sunt aproape 5 milioane de oameni care abia reușesc să trăiască de pe o zi pe alta. Înseamnă că ceva nu funcționează cum trebuie. Te uiți la politicile publice în primul rând, la modul în care statul ajută acești oameni să iasă din zona de sărăcie. Te întreb oare iau cele mai bune măsuri, iar realitatea arată că, din păcate, noi ducem din ce în ce mai mulți oameni în zona de sărăcie, mai ales prin inflație. Să nu uităm că din șapte luni, din 2024, în șase luni am fost pe primul loc în Europa la capitolul creșteri de prețuri, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. Deci, creșterile astea de prețuri, care ce fac, taie din puterea de cumpărare a oamenilor.

Oamenii nu-și mai permit din salariile pe care le câștigă, din pensii, din tot ce beneficiază și financiar de pe urma colegilor, prietenilor, familii, nu-și permit să aibă o viață decentă. Spunea asta și  Institutul Național de Statistică, acum o lună și ceva, într-un studiu foarte interesant, pentru că sunt 4 milioane de oameni care sunt la risc de sărăcie lucie. Adică n-au ce să-și pună pe masă de pe o zi pe alta. Ce să mai vorbim de această creștere economică iluzorie pe care autoritățile o promovează ca fiind cel mai important aspect pe care l-am câștigat în ultimii ani”, spune Negrescu.

Analistul a criticat iluzia creșterii economice promovată de autorități și a evidențiat faptul că peste 4 milioane de români sunt în risc de sărăcie extremă, fără resurse pentru a-și asigura necesitățile de bază.

„Orice taxă în plus generează scădere la nivelul de trai, prin creșteri de prețuri, prin creșterea evaziunii fiscale, prin dependența asta pe care o creăm din ce în ce mai acută între stat și oamenii care au nevoie de ajutoare, de carduri sociale, de tot felul de carduri de energie. Asta ne dorim? Să avem 8 milioane de oameni care să stea cu mâna încinsă ca autoritățile să le dea ceva în fiecare lună.

Din această perspectivă trebuie regândit sistemul ăsta de ajutoare sociale și trebuie ajutați într-adevăr numai cei care într-adevăr au nevoie cu adevărat. Sunt foarte mulți oameni din mediul rural,  oameni care au familii cu mulți copii, pensionarii aflați într-o situație deosebită și oameni într-adevăr cu probleme de handicap, cu diverse dizabilități. Și cred că mai trebuie făcut un lucru pentru toată lumea, crescută valoarea tichetelor de masă, pentru că în momentul de față nu mai reflectă prețurile din magazine. Este absolut necesar ca Guvernul, Ministerul Muncii, împreună cu firmele de profil să găsească o soluție pentru a crește valoarea tichetelor de masă în așa fel încât oamenii, pe baza tichetului respectiv, să poate să-și asigure măcar o masă caldă”, a concluzionat Adriana Negrescu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: