Europa se confruntă cu un „tsunami” de diabet

Sursă foto: Freepik

Europa se confruntă cu o criză semnificativă de sănătate publică, pe măsură ce prevalența diabetului, în special a celui de tip 2, crește rapid, punând o presiune masivă asupra sistemelor de sănătate și a creșterii economice, transmite publicația Euractiv.

Spania și Portugalia înregistrează unele dintre cele mai ridicate rate de prevalență a diabetului, aproape 15% din populația adultă a Spaniei fiind diagnosticată cu această afecțiune. În Cehia, rata mortalității legate de diabet a ajuns la 43,4 decese la 100.000 în 2021, bărbații fiind afectați în mod disproporționat în întreaga Europă.

Povara economică a diabetului este substanțială. Țări precum Elveția, Marea Britanie, Franța și Germania cheltuiesc anual mii de euro pe persoană pentru a gestiona această afecțiune. Germania, de exemplu, are cele mai mari rate de internare în spital din cauza diabetului.

La nivel mondial, se preconizează că prevalența diabetului va crește la 12,2% până în 2045, Europa având deja cea mai mare pondere a diabetului de tip 1. Se estimează că numărul de adulți cu diabet în Europa va crește de la 32 de milioane la 35 de milioane până în 2030, iar Franța cheltuiește în prezent 29 de miliarde de euro anual pentru îngrijirea pacienților cu diabet de tip 2, arată G4Food.

Recunoscând gravitatea situației, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care îndeamnă statele membre să elaboreze planuri naționale privind diabetul și să promoveze accesul echitabil la tratament. Inițiativele naționale din întreaga Europă, inclusiv cele din Slovenia, Letonia și Irlanda, se concentrează pe prevenire, depistare precoce și îngrijire integrată. În plus, proiecte precum Acțiunea comună privind bolile cardiovasculare și diabetul (JACARDI) vizează combaterea valului în creștere al diabetului în întreaga UE.

Pe măsură ce Europa se străduiește să creeze o uniune a sănătății solidă, criza diabetului subliniază necesitatea unor strategii cuprinzătoare și a unor acțiuni îndrăznețe pentru a reduce această epidemie în creștere.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: