VIDEO Ciolacu a testat prima locomotivă produsă în Dolj, parte a unui contract de 100 milioane euro din fonduri PNRR

Sursă foto: Guvernul României

Primele două locomotive electrice fabricate în România pentru CFR urmează să aibă probele finale săptămâna aceasta pe ruta Buftea-Brazi, au anunţat reprezentanţii companiei Softronic din Craiova, după ce, marţi, premierul Marcel Ciolacu a vizitat fabrica.

Şeful Executivului a şi încercat prima locomotivă produsă de uzina din judeţul Dolj în cadrul unui contract în valoare de circa 100 de milioane de euro, fonduri din PNRR, ce vizează modernizarea a 19 locomotive pentru CFR Călători.

„Tot capitalul în această uzină e de provenienţă românească, ceea ce fantastic şi arată că dacă te implici, dacă munceşti, reuşeşti după 25 de ani să devii singurul producător de locomotive electrice şi nu numai, de trenuri, din sud-estul Europei. Şi mai mult, mă bucur mult că o uzină cu capital românesc este şi beneficiara fondurilor din PNRR. (…) Este unul dintre exportatorii cei mai importanţi ai României şi eu cred că vom continua acest parteneriat. Mi-am luat, cum e şi normal, de lucru şi acasă. Am de vorbit şi la ANRE, pentru că patentul şi secretul acestor locomotive este faptul că economisesc aproape 28-29% din energie. E un patent românesc, dezvoltat în această uzină. Cu alte cuvinte, produc energie în mişcare şi până acum eram obişnuiţi cu energia produsă static. Încă nu avem legislaţia necesară pentru a recupera această energie produsă în mişcare şi cred că trebuie să ţinem şi noi pasul cu dezvoltarea tehnologiei… Este o mândrie, pentru că, vedeţi, capitalul românesc a ajuns la o asemenea performanţă”, a declarat Ciolacu, într-o conferinţă de presă la finalul vizitei în fabrica Softronic.

În vizita sa din Craiova, Marcel Ciolacu a fost însoţit şi de primarul Olguţa Vasilescu, care a precizat că este o mândrie că în capitala Olteniei se fabrică acum locomotive pentru CFR.

„Domnul Marcel Ciolacu a dat prima cheie la prima locomotivă care iese după douăzeci şi ceva de ani din Craiova pentru CFR. Este o veste care ne bucură, pentru că de câte ori producem ceva la Craiova ne simţim mândri şi aşa cum suntem mândri de ramele de tren. care sunt produse tot aici, la Softronic, cele mai frumoase care merg pe Căile Ferate Române, la un preţ mult mai mic decât CFR-ul la bilete şi condiţii extraordinare, exact ca în Occident, aşa ne simţim de mândri şi astăzi când, iată, este gata prima locomotivă care să intre în probe”, a afirmat primarul din Craiova.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: