VIDEO Mihai Isac: Rolul Chinei de jucător din umbră în Orientul Mijlociu devine devine din ce în ce mai clar

Mihai Isac, invitat Puterea Știrilor 27.08

În ciuda eforturilor diplomatice internaționale pentru a ține situația sub control, amenințarea unui atac împotriva Israelului din partea Iranului și a aliaților săi regionali încă există, a transmis recent Washington-ul.

„Am văzut o serie de atacuri împotriva unor obiective militare americane din Irak și Siria în ultimele săptămâni, atacuri de care sunt acuzate diferite formațiuni cu caracter terorist, susținute de Republica Islamică Iran. Totodată, nu trebuie să ignorăm nici nici amenințarea reprezentată de hutii din Yemen care vedem că pun în pericol dreptul la liberă circulație în strâmtoarea dintre Oceanul Indian și Marea Roșie, îngreunând practic desfășurarea comerțului internațional și crescând prețurile produselor de necesitate din întreaga lume, datorită creșterii costului de transport, având în vedere că foarte multe nave sunt obligate să ocolească întreg continentul african. Dar vedem că Republica și și Republica Islamică Iran este conștientă de faptul că orice atac pe care îl va declanșa împotriva statului Israel va primi o replică dură, care îngrijorează inclusiv administrația de la Casa Albă” a afirmat Mihai Isac, analist de politică externă, invitat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

La întrebarea dacă ar putea face față Israelul unui război extins declanșat de Iran, analistul spune că acesta are cea mai importantă aviație din regiune.

„Un război direct dintre Israel și Iran va însemna practic un război mondial, pentru că atât Israelul, cât și Iranul au o serie de aliați, cea din urmă mai mult sau mai puțin oficial, care vor interveni în acest război sub diferite metode. Totodată, să nu uităm că Iranul este principalul stat musulman din lume, iar statele arabe sunnite, cum este Arabia Saudită, sau Republica Arabă Egipt nu sunt neapărat parteneri binevoitori ai Republicii Islamice Iran într-un astfel de război și în mod sigur nu vor accepta să spunem trecerea, folosirea teritoriului lor pentru lansarea de operațiuni militare iraniene împotriva Israelului. În acest moment, chiar dacă sunt la câteva mii de kilometri depărtare, cele două țări se înfruntă pe fronturile din Liban și din Siria. În primul rând pentru că avem în Liban mișcarea Hezbollah  care este susținută de Republica Islamică Iran, iar în Siria avem atât regimul Assad, care este susținut de Republica Islamică Iran și Federația Rusă, cât și trupe iraniene din Corpul Gardienilor din Revoluție, inclusiv forțele de elită care sunt concentrate în diferite zone strategice din din Siria, zone care sunt periodic bombardate de către Israel pentru a nu permite dezvoltarea unei infrastructuri teroriste care poate pune în pericol existența statului Israel. Acest război de mică intensitate este în avantajul Iranului pentru că vedem că Israelul și statele și aliații săi, cum sunt Statele Unite sau Marea Britanie, cheltuiesc sume importante de bani pentru menținerea în alertă a unui dispozitiv impresionant de securitate, iar cheltuirea unor resurse atât de importante desigur are efecte economice de durată, inclusiv atunci când vorbim de evacuarea sute de mii de cetățeni israelieni din din nordul țării, pentru a nu putea fi bombardați de către Hezbollah”,a explicat analistul de politică externă.

În ce privește iminența unui război în Orientul Mijlociu, Mihai Isac spune că Israelul se bazează pe parteneriatul său strategic cu Statele Unite, dar și cu alte state occidentale. Pe de altă parte, Iranul este susținut de către Federația Rusă, care folosește acest război din Orient tocmai pentru a nu permite Occidentului concentrarea pe susținerea Ucrainei.

„Practic, mare parte din resursele care ar fi putut să ajute Ucraina să reziste mai bine în fața Federației Ruse sunt în acest moment dirijate pentru susținerea Israelului. De asemenea, un rol important, chiar dacă în mod neoficial, joacă și China. Vedem cum Beijingul, în urmă cu câteva săptămâni a sprijinit unificarea cel puțin declarativă a formațiunilor politice sau teroriste palestiniene de diferite convingeri într-o ceremonie la Beijing, deci rolul Chinei de jucător din umbră în Orientul Mijlociu devine devine din ce în ce mai clar. Dar interesele pe termen mediul ale Republici Chineze nu sunt acelea de a aduce pace în Orientul Mijlociu. China folosește situația din Orientul Mijlociu pentru a pune presiune pe Statele Unite cu scopul de a nu permite Washington-ului să sprijine Taiwanul sau Filpine sau alți aliați ai săi din zona Pacific. China joacă un rol și are o strategie pe termen lung de sleire a capacității americane de reacție. Și astfel de focare de conflict major, cum sunt cele din Orientul Mijlociu sau din Ucraina, reprezintă practic o ocazie pentru Beijing de a încerca să limiteze influența Statelor Unite, conform doctrinei multipolarismului. Această doctrină, atât de dragă Beijingului și Moscovei și care practic, în termeni simpli se poate traduce prin înlocuirea actualei ordini internaționale bazate pe tratate, printr-o lume dominată de o alianță Moscova-Beijing”, a adăugat Mihai Isac.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: