„Au confiscat tema pensiilor în scop electoral!” Liberalii, surprinși de atacurile de la Congresul PSD

Foto Facebook Alexandru Nazare

Fostul ministru liberal de Finanțe, Alexandru Nazare, a vorbit, pentru PS News, despre impactul negativ pe care procesul de recalculare al pensiilor l-a avut pentru miile de pensionari care s-au trezit cu sume mai mici. De asemenea, liberalul precizează că deficitul bugetar a ajuns la 4% cu trei luni mai devreme decât în aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce este un mare semn de îngrijorare.

Nazare anunță că joi, 29 august a.c., după întâlnirea membrilor PNL , se va decide ce tip de „atitudine” vor avea aceștia, pe viitor, în ceea ce privește colegii de Coaliție, în urma atacurilor dure de la Congresul PSD.

„Deficitul bugetar a ajuns la 4% în luna iulie. In comparație, anul trecut am ajuns la 4% la sfârșitul lunii octombrie, deci practic sunt trei luni mai devreme. Ținând cont că ultimele două luni ale anului sunt lunile în care, în mod tradițional, cheltuielile sunt mult mai mari, în speță aproape peste 20%- 30% din total se concentrează în ultimele două luni ale anului”.

Deficitul bugetului general consolidat a urcat în primele şapte luni ale acestui an la 71,04 miliarde de lei, reprezentând 4,02% din PIB, comparativ cu un deficit de 38,6 miliarde de lei, respectiv 2,40% din PIB, înregistrat în perioada similară a anului trecut, arată datele publicate de Ministerul Finanţelor.

„Este evident, pentru oricine care analizează situația României, că această evoluție a deficitului nu ne ajută deloc. Problema principală este decalajul care se menține între venituri și cheltuieli. Cheltuim, în continuare, mult mai mult decât reușim să colectăm, mult mai mult decât suma veniturilor pe care reușim să le adunăm”.

Alexandru Nazare afirmă că recalcularea pensiilor este folosită în scop electoral și că ceea ce se urmarea a fi „caimac electoral  s-a dovedit a fi fiere”.

„Pentru PSD, această recalculare a pensiilor a fost o chestiune electorală, un fel de caimac electoral care s-a dovedit până la urmă a fi fiere, pentru că legea a fost de așa natură construită și aprobată, pe repede înainte, încât au omis anumite chestiuni, anumite aspecte care până la urmă, afectează mai multe categorii de pensionari. Deci a fost până la urmă un fel de bumerang electoral pentru PSD”.

Întrebat despre afirmația ministrului Muncii că nicio pensie nu va scădea, Nazare consideră că a venit târziu, după ce oamenii au fost impactați.

„Afirmația a venit ca să atenueze criza. Nu, n-a fost o o chestiune pregătită anterior, astfel încât aceștia să știe la ce să se aștepte, să știe,  să nu aibă un șoc pentru faptul că au o pensie mai mică, să li se explice clar care sunt mecanismele pe care le au la dispoziție, astfel încât să rectifice erorile. Aceste mecanisme trebuia să fie de așa natură să nu pună pensionarii pe drumuri, să-și piardă pur și simplu timpul și să stea la cozi. Pentru ce să aduci pensionarul la mila funcționarului?

Acesta este un drept pe care deja îl aveau câștigat. Adică mecanismele astea trebuiau făcute de așa natură astfel încât să n-avem cozi de mii de oameni, în fiecare județ, care vin cu decizia de pensionare în mână”.

Nazare puncteza faptul că, de la momentul formării Coaliției, PSD deține Ministerul Muncii: „PSD-ul a comunicat prioritar pe această temă, a confiscat tema, în scop electoral”. 

„Este foarte greu să explici acum care sunt resorturile, pentru că PSD-ul de la momentul formării Coaliției deține Ministerul Muncii, nu de azi, de ieri. De când s-a format Coaliția, numai PSD-ul a deținut Ministerul Muncii, PSD-ul a comunicat prioritar pe această temă, a confiscat tema, evident, în scop electoral și la final, în aplicare, au apărut aceste sincope importante”.

Alexandru Nazare vorbește despre efectul produs în rândul colegilor săi de partid, atacurile de la Congresul PSD. Ce atitudine vor avea de acum înainte, liberalii, se va stabili la ședința Biroului permanent de joi, 29 august a.c.

„Cred că atacurile PSD de la congres au avut exact efectul contrar. Au mobilizat mobilizat liberalii. A fost și o chestiune neașteptată. Nu ne așteptam, congresul PSD să fie construit în jurul atacurilor la adresa noastră. Cred că nimeni nu se aștepta și cred că a fost contraproductiv și pentru PSD care avea interesul de a-și transmite teme legate de promovare a candidatului propriu, nu de atacuri la adresa noastră. Practic, PNL a devenit subiectul congresului PSD în dauna promovării candidatului la președinție, Marcel Ciolacu. Ceea ce cred că le-a creat un deserviciu.

În ceea ce privește ceea ce avem de făcut de acum înainte, ce atitudine să adoptăm față de socialiști, o să avem o decizie după Biroul permanent, cel mai probabil de mâine”, anunță Nazare.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: