Cercetătorii spanioli spun că persoanele cu venituri reduse sunt cele mai afectate de căldurile extreme din Europa

Sursa foto: pixabay

Temperaturile caniculare din întreaga Europă au ucis zeci de mii de oameni în ultimii ani. Dar, pe măsură ce numărul deceselor crește, cercetătorii descoperă că un grup suportă în mod disproporționat consecințele căldurii extreme: cei care trăiesc în sărăcie, potrivit The Guardian.

”Este de bun simț”, a declarat Julio Díaz Jiménez, profesor de investigații la institutul de sănătate Carlos III din Madrid. ”Un val de căldură nu este la fel atunci când te afli într-o cameră comună cu alte trei persoane și fără aer condiționat, ca atunci când te afli într-o vilă cu acces la o piscină și aer condiționat.”

Díaz Jiménez face parte dintr-un grup de cercetători care au explorat modul în care căldura extremă a afectat 17 districte din Madrid. Lucrarea lor, publicată în 2020, a constatat că valurile de căldură au avut un impact asupra mortalității în doar trei districte – cele în care veniturile gospodăriilor erau sub medie.

Ei au continuat cu o analiză similară privind comunitățile din întreaga Spanie. ”Și am văzut același lucru”, a spus el. ”Când vine vorba de căldură și vulnerabilitate, factorul cheie este nivelul veniturilor”.

Persoanele cu venituri mai mici au adesea dificultăți în a avea acces la locuințe de calitate, multe dintre ele locuind în case supraaglomerate, slab ventilate, care nu oferă prea mult răgaz în fața căldurii. Unii se luptă să aibă acces la asistență medicală adecvată, ceea ce îi face mai predispuși să sufere de afecțiuni care ar putea fi exacerbate de căldura extremă, în timp ce alții lucrează în sectoare precum agricultura și construcțiile, unde sunt expuși în mod regulat la temperaturi ridicate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: