Știri din capitalele Europei, 28 august

BERLIN | LONDRA

Liderii Marii Britanii și Germaniei au convenit miercuri, în cadrul discuțiilor de la Berlin, să lucreze la un tratat „ambițios” care să acopere aspecte de la apărare la comerț și care ar face parte dintr-o resetare a relațiilor Marii Britanii cu Uniunea Europeană, potrivit Reuters.

Călătoria de două zile a prim-ministrului Keir Starmer în Germania și Franța, principalele puteri ale UE, are drept scop sprijinirea Marii Britanii în depășirea relațiilor fracturate ale guvernului conservator anterior cu aliații europeni. Starmer, care a preluat funcția luna trecută, a plasat îmbunătățirea relațiilor în centrul eforturilor sale de a stimula creșterea economică a Marii Britanii.

 

BERLIN

În timp ce la Berlin cresc presiunile pentru reintroducerea controalelor la toate frontierele Germaniei, țările UE vecine avertizează că această măsură ar putea duce la un efect de domino care ar putea destrăma spațiul Schengen fără frontiere. Spațiul Schengen, considerat bijuteria supremă a integrării europene, a fost supus unei presiuni crescute în ultimii ani, din ce în ce mai multe țări reintroducând controalele la frontiere.

Germania se află în fruntea acestei evoluții, folosind controale staționare pentru a aborda fluxurile de migrație ilegală la frontierele sale sudice și estice. Polonia, la fel ca Cehia, a avertizat că actualele controale ar duce deja la „dificultăți legate de traficul de frontieră” și a îndemnat partea germană să ia în considerare „o abolire rapidă a controalelor la frontiera poloneză și posibile măsuri alternative”, a declarat Ministerul de Interne pentru Euractiv.

 

AMSTERDAM

Eșecurile informatice majore raportate miercuri în Țările de Jos, care au dus la blocarea zborurilor și la blocarea calculatoarelor funcționarilor publici, au fost puse pe seama unei întreruperi de rețea la Ministerul Apărării al țării. Amploarea și cauza problemelor nu au fost încă identificate, însă un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării olandez a confirmat că problema poate fi atribuită unuia dintre sistemele sale, scrie Euronews.

 

ROMA

Guvernul Giorgia Meloni a sechestrat o navă umanitară de salvare pentru a 23-a oară, în timp ce Italia își intensifică măsurile de reprimare a migrației ilegale prin Marea Mediterană. Médecins Sans Frontières a acuzat administrația Meloni de o „decizie arbitrară și inumană” după ce nava sa civilă de căutare și salvare, Geo Barents, a fost reținută săptămâna aceasta în portul Salerno, lângă Napoli, precizează Financial Times.

Autoritățile italiene au ordonat reținerea pentru 60 de zile, una dintre cele mai importante capturi dintr-o campanie de 18 luni împotriva navelor umanitare care operează în Marea Mediterană, după ce Geo Barents a debarcat 191 de migranți salvați în port. Roma a acuzat Geo Barents că a pus în pericol vieți omenești și că nu a furnizat informații prompte autorităților italiene în timpul unei operațiuni de salvare nocturne în Mediterana centrală, vineri dimineață.

 

VARȘOVIA

Guvernul polonez a confirmat că va modifica Codul muncii pentru a reduce orele de lucru – fie prin introducerea unei săptămâni de patru zile, fie a unei zile de șapte ore – înainte de încheierea mandatului său în 2027, a raportat vineri presa poloneză. Având în vedere că ambele opțiuni se află în prezent pe masă, pare foarte probabil că va fi la latitudinea companiilor să decidă dacă să facă zilele de vineri sau luni libere, conform Euractiv.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: