Legea pensiilor. Discuții de la întâlnirea Biroului Politic Naţional al PNL

Foto INQUAM

Liberalii se reunesc, joi, la Palatul Parlamentului, în şedinţa Biroului Politic Naţional, pe fondul unor atacuri în ultima perioadă între PSD şi PNL. Printre temele discutate se află și cea a reformei pensiilor.

Raluca Turcan amintește că legea pensiilor a fost în proporție de 95%  lăsată la Ministerul Muncii, în mandatul PNL și că a fost o reforma gândită cu specialiști și cu o muncă intensă.

„Reforma pensiilor a fost inclusă în PNRR pentru că reprezenta o problema reală, oamenii erau preocupați de inechitatea din sistem. Am reușit să includem reforma în PNRR(…). Pentru a putea face reforma bine, ne-am luat niște măsuri asigurătorii. Și am introdus digitizarea dosarelor de pensii. S-a mai încercat o recalculare a pensiilor în 2005, doar că dosarele erau în format de șină. Pentru a duce la bun sfârșit sistemul de digitialzare, am angajat o mie de oameni în casele de pensii, oameni plătiți din bani de la PNRR. Ieri, în ședința de guvern au prelungit cu încă șase luni angajarea acestor oameni. Legea este în proporție de 95%  lăsată la Ministerul Muncii în mandatul PNL. A fost o reforma gândită cu specialiști, o muncă intensă”.

Despre neimpozitarea pensiilor sub 3000 lei, Turcan spune că printr-o minimă solidaritate, proiectul poate fi votat.

„Avem 2 decizii ale CCR care spun că nu poți modifică prin OUG legislație referitoare la pensii și salarii dacă există pe circuit legislativ un proiect. Eu cred că într-un spirit de minim solidaritate putem întări rolul legislativ și vota acest proiect”.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă a subliniat importanța promovării proiectului în Parlament.

„Cu siguranță acesta va fi primul proiect discutat, iar în ședința Coaliției de astăzi, vom susține să îl promovăm prin Parlament”.

Și Alina Gorghiu a precizat că nu există alte cale de a trece proiectul legislativ decât cea din Parlament.

„Menționez și eu că nu există argumente pentru a justifica situația extraordinară (pt a da OUG). Specialiștii de la minister vor menționa asta în aviz. Nu există alte cale decât cea a proiectului din Parlament”.

……

Luni, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunţat că forul de conducere al formaţiunii se va reuni pentru a discuta stadiul relaţiei cu PSD. „O să avem BPN joi, pe 29 (august – n.r.), să discutăm acest aspect în forul de conducere al PNL”, a declarat Ciucă la Antena 3.

Întrebat dacă se referă la stadiul relaţiei cu PSD, Ciucă a spus: „Da, inclusiv această situaţie creată şi, în funcţie de argumentele fiecăruia, se va lua o decizie. Dar, încă o dată, dincolo de momentul atacului – au mai fost atacuri – poate nu la fel de virulente ca acum şi nu de amploarea celor de acum – va trebui să luăm o decizie cât se poate de înţeleaptă”.

Potrivit acestuia, stabilitatea coaliţiei de guvernare a fost şi a rămas importantă.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că nu are o relaţie de prietenie cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, fiind doi oameni care se respectă.

„Eu şi domnul Ciucă suntem doi oameni de bună credinţă. Am mai multă experienţă politică, mai multă experienţă să lucrez cu oamenii politici, cu consultanţii. Îmi place să cred că şi eu şi domnul Ciucă continuăm să avem filtru propriu, al nostru, când facem anumite atacuri, când luăm anumite decizii. Cred că e foarte important să ne conservăm onestitatea”, a spus Ciolacu.

Mai mulţi lideri liberali au criticat sâmbătă PSD, după congresul formaţiunii.

Astfel, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, alături de alţi colegi liberali, i-a criticat pe social-democraţi, susţinând că „au tendinţa să repete aceleaşi şabloane din trecutul lor pe care nu reuşesc să le repare”. El susţine că „românii, dincolo de aceste vorbe, văd acelaşi PSD care nu s-a reformat sau nu vrea să se reformeze”.

Şi ministrul Culturii, Raluca Turcan, a reacţionat.

„Într-un guvern PSD-PNL de trei ani de zile! Ce fel de preşedinte vor românii? Unul care transformă în ţinte oamenii împreună cu care ia deciziile de trei ani de zile? În niciun caz. Românii vor un preşedinte care poate duce o competiţie fără dezbinare şi manipulare. Ce rost are deformarea masivă a realităţii petrecută astăzi la Congresul PSD? Au tot repetat că doar PSD a crescut pensiile. Priviţi următorul tabel şi vedeţi care este adevărul”, a spus Raluca Turcan, care a postat un tabel pe pagina de socializare privind evoluţia punctului de pensie în perioada 2019 – 2024.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a catalogat Congresul PSD drept ”un spectacol rudimentar” împotriva PNL. Pentru România şi pentru decenţa statului de drept este foarte important ca şi viitorul preşedinte să fie de la PNL, a transmis aceasta.

Congresul PSD de sâmbătă aminteşte de „PSD-ul lui Adrian Năstase din 2004 şi de PSD-ul lui Victor Ponta din 2014”, a afirmat şi europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan. „PSD = PSD. PSD-ul nu s-a schimbat niciodată, PSD-ul nu se va schimba niciodată. Congresul de astăzi mi-a adus aminte de PSD-ul lui Adrian Năstase din 2004 şi de PSD-ul lui Victor Ponta din 2014”, a scris liberalul pe Facebook.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: