VIDEO Antonio Amuza: „Am observat un nivel de încredere în politicienii români foarte ridicat, imediat după alegeri”

Sursa: facebook

Într-o discuție recentă despre încrederea românilor în promisiunile electorale, sociologul Antonio Amuza a subliniat importanța transmiterii unor mesaje autentice și bine proiectate în campania electorală. Invitat în platoul emisiunii Puterea Știrilor, sociologul spune că politicienii trebuie să-și construiască un profil de încredere solid, pentru ca mesajele lor să fie percepute ca autentice și nu doar ca simple lozinci.

„Până la urmă, într-o campanie electorală despre ce vorbim, dacă nu despre o serie de proiecte pe care le imaginezi. În situația asta trebuie să transmiți niște mesaje cu care oamenii rezonează. Ori ele trebuie proiectate ca atare. Deci, mai devreme sau mai târziu, ajungem tot în zona aceasta a promisiunilor. Marea problemă și aici a surprins bine Nicolae Ciucă este în ce măsură aceste promisiuni sunt decodificate ca autentice sau nu. Ce înseamnă asta? Că de foarte multe ori politicienii transmit anumite mesaje, poate cu toată bună-credința și cu toată intenția de a implementa niște proiecte. Odată ce ajung în anumite funcții, ele întârzie să apară”, a declarat sociologul.

Amuza a observat că, deși imediat după alegeri nivelul de încredere în politicieni crește datorită speranțelor proaspete, acest entuziasm dispare rapid când oamenii se confruntă cu realitatea birocrației.

„Ca atare, vedem asta în sondaje, adică ca sociolog, observ de fiecare dată la toate rândurile de alegeri un nivel de încredere în politicienii români foarte ridicat, imediat după alegere. Chiar și acum, la locale, imediat după, în primele 2 săptămâni, nivelul de încredere crește.

Se întâmplă asta pentru că speranța este proaspăt speculată de către acești politicieni și oamenii votează cu sufletul, cu inima și așteaptă să și vadă rezultatele respective. Deci rămân sub imperiul acelor emoții pentru câteva săptămâni, până când își dau seama că birocrația devine principalul dușman al politicienilor și, evident, și al lor. Și, din nou, începe nivelul de încredere să scadă și dezamăgirea să crească. Același lucru se poate întâmpla și acum.

Politicienii trebuie să își construiască un nivel de încredere și un profil de încredere în rândul populației cât se poate de ridicat ca mesajele lor să nu fie decodificate doar ca simple lozinci cu care, până la urmă, o bună parte din cetățeni s-au cam obișnuit”, spune Amuza.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: