Alegeri prezidențiale.VIDEO Amuza: PNL trebuie să facă un pas în spate pentru a se poziționa ca lider al opoziției

Sursa foto: pixabay

Într-o dezbatere recentă la emisiunea Puterea Știrilor, sociologul Antonio Amuza a argumentat că Partidul Național Liberal (PNL) ar putea beneficia de pe urma ieșirii de la guvernare în contextul actualei campanii electorale.

„Suntem încă în așteptare, pentru că sunt de acord cu ce spune Ionuț Stroe, anume guvernare eficientă sau război politic, ori una ori cealaltă, împreună este mai puțin probabil ca lucrările să funcționeze. În schimb, nu sunt de acord cu faptul că PSD ar trebui să ia o decizie în acest sens.

Cred că instrumentul pe care îl are la îndemână PNL-ul în acest moment și s-ar putea să fie marele lor avantaj este exact ieșirea de la guvernare. Adică cea mai bună opțiune pentru a tranșa această dilemă, până la urmă, pe care o propune Ionuț Stroe este să faci pasul în spate, ca mai apoi acel război politic pe care îl menționează și o tabără, și cealaltă și în care ne aflăm până la urmă și evident că e perfect în regulă să fim acolo într-o campanie electorală”, spune Amuza.

Deși actuala coaliție dintre PNL și PSD, reprezentată de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, pare solidă, Amuza subliniază că nu pot fi considerați un „personaj colectiv” pe buletinul de vot. PNL-ul ar avea mai mult de câștigat dacă ar ieși din guvernare și ar ocupa locul liber al opoziției, profitând de lipsa unei opoziții unificate și puternice, în condițiile în care partidele de opoziție nu par capabile să coopereze pentru a susține un candidat comun în alegerile prezidențiale.

„Este complicat, să-ți construiești o imagine și o soluție, o alternativă, în condițiile în care tu te ții de mână cu celălalt candidat. Chiar dacă Nicu și Marcel au ajuns să fie așa, un personaj colectiv în România, ei nu pot fi puși pe buletinul de vot în aceeași căsuță. Clar, va trebui să fie două cutiuțe diferite. Ori pentru asta ai nevoie, sigur ca și întregul context să construiască acest teren de luptă pentru războiul pe care îl invocă Ionuț Stroe. Ca să ajungi acolo, cel mai bun lucru pe care PNL-ul îl poate face pentru el și pentru capitalul politic al partidului, pe de o parte, și al lui Nicolae Ciucă, pe de altă parte, este pasul în spate pentru a putea să construiești atacurile de care ai nevoie pentru a te portretiza ca soluția salvatoare în momentul în care tu te afli la butoane, atunci este complicat să vorbești despre ce poți face mai bine.

Cred că da. Și spun asta pentru că nici nu avem o opoziție care să se fi cristalizat și să se fi constituit într-un bloc unitar, adică Elena Lasconi, George Simion, Diana Șoșoacă, reprezentanții acestor partide din opoziție sunt foarte departe și cred că nu vom trăi ziua în care vor conlucra pentru a construi  sau pentru a alege un candidat comun și a merge mai departe în lupta aceasta pentru prezidențiale, pentru că există o serie de valori necongruente între partidele pe care aceștia le reprezintă și inclusiv între liderii lor. Prin urmare, PNL-ul poate să ocupe acest loc rămas liber în acest moment al opoziției, din care poate fi foarte ofertant, în special în perioada unei campanii electorale”, declară sociologul.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: