După 5 ani, Turcia revine la negocieri cu UE. Ankara a pornit demersul de aderare europeană în urmă cu 20 de ani

Sursa foto: freepik

Ministrul de externe al Turciei speră să facă progrese în îmbunătăţirea relaţiilor dificile ale Ankarei cu Uniunea Europeană, joi, când participă la Bruxelles la o reuniune cu miniştrii omologi din UE, pentru prima dată după cinci ani, a declarat o sursă din ministerul său, citată de Reuters.

Demersul Turciei, care datează de două decenii, de a adera la blocul comunitar a fost îngheţat din cauza preocupărilor UE cu privire la situaţia drepturilor omului, alături de disputele politice din estul Mediteranei şi cu privire la Cipru.

În acelaşi timp, blocul european depinde de ajutorul Turciei, ţară membră a NATO, în special în ceea ce priveşte problemele legate de migraţie.

Tensiunile din 2019 dintre Grecia, membră UE, şi Turcia au determinat Bruxelles-ul să ameninţe cu sancţiuni împotriva Ankarei şi să întrerupă unele canale de dialog. Legăturile s-au îmbunătăţit din 2021, cu reluarea discuţiilor la nivel înalt.

Ankara a văzut invitaţia UE adresată ministrului de externe Hakan Fidan ca un efort de a căuta dialogul, a declarat sursa din Ministerul turc de Externe. Relaţii mai strânse, „cu înţelegerea faptului că Turcia este o ţară candidată”, ar fi în beneficiul ambelor părţi, au adăugat diplomaţii turci.

Fidan va transmite omologilor din UE aşteptările Turciei că „trebuie arătată voinţa necesară şi trebuie luate măsuri concrete” pentru consolidarea legăturilor, a declarat sursa.

La reuniune se va discuta şi despre problema vizelor, precum şi despre modernizarea uniunii vamale UE-Turcia, a adăugat sursa din MAE turc. Ankara solicită demararea acestor discuţii de luni de zile, însă nu s-au înregistrat progrese semnificative.

Fidan va purta discuţii separate cu şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, şi cu comisarul european pentru extindere, Oliver Varhely, precum şi cu omologii săi grec, spaniol, belgian şi slovac, a precizat sursa, conform News.ro.

Ucraina, tensiunile din Orientul Mijlociu, Caucazul de Sud şi alte probleme sunt, de asemenea, pe ordinea de zi, a precizat sursa.

Vizita are loc pe fondul criticilor repetate ale Ankarei la adresa aliaţilor occidentali pentru ceea ce ea numeşte sprijinul lor necondiţionat pentru Israel în războiul cu gruparea militantă palestiniană Hamas din Gaza

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: