În curând, concluziile CE pentru platforma X. La ce s-ar putea aștepta Elon Musk

Foto Elon Musk

 Comisia Europeană va anunța în curând concluziile finale ale investigației sale împotriva platforme X pentru încălcarea Digital Services Act (DSA).

„Dacă UE nu sancționează suficient o platformă care își încalcă atât de flagrant regulile, toată legitimitatea legii europene de a încerca să reglementeze tehnologia mare se va pierde”, avertizează Jean-Rémi de Maistre, expert juridic și fondator al tehnologiei juridice Jus Mundi.

Săptămânile următoare, Comisia Europeană va anunța concluziile finale ale anchetei sale împotriva lui X, cu privire la multiplele încălcări ale regulamentului european privind platformele digitale.

Va fi sancțiune sau nu va fi sancțiune? 

În spatele acestei decizii se află o adevărată confruntare între Bruxelles și șeful rețelei de socializare, Elon Musk. Mizele sunt enorme: eficacitatea și credibilitatea DSA.

Tensiunea dintre miliardarul american și UE a escaladat și mai mult în această vară. Pe 12 iulie, Comisia Europeană și-a publicat concluziile preliminare ale investigației sale. În acest document, Bruxelles consideră că X încalcă legea, în special prin înșelarea utilizatorilor săi. „DSA este dezinformare!”  a replicat Musk imediat.

În timp ce UE a cerut să respecte legea, Elon Musk a sporit provocările. Potrivit publicației franceze La Tribune, liderul a lansat un AI care „generează imagini complet de nestăpânit, care ignoră în mod deschis moderarea cea mai elementară„.

De asemenea, mai spune publicația, Musk a contribuit, prin intermediul X, la aprinderea violenței rasiste în Marea Britanie, apoi a organizat un interviu pozitiv cu candidatul Donald Trump, transmis în direct pe platforma sa.

Trump i-a obținut o scrisoare de avertisment din partea comisarului european pentru piața internă, Thierry Breton, de care Bruxelles s-a distanțat, apoi. Miliardarul a răspuns misivei cu aceste cuvinte desprinse din filmul Thunder in the Tropics: „Fă un mare pas înapoi și dă-ți dracu’ în față, la propriu! „.

Foto La Tribune

 

Scrisoare pentru Elon Musk

 

Care sunt punctele specifice asupra cărora X încalcă legea?

În concluziile preliminare ale anchetei Comisiei Europene publicate în iulie, sunt menționate trei puncte.

Primul se referă la transparența datelor. Fiind o platformă foarte mare în cadrul DSA, cu peste 45 de milioane de utilizatori în Uniunea Europeană, X trebuie să ofere cercetătorilor acces la datele sale anonime. Ceea ce ea nu face.

Al doilea punct, care este fără îndoială cel mai interesant pentru că este supus dezbaterii, se referă la bifa albastră care poate fi obținută acum prin plata unui abonament. Anterior, se acorda conturilor certificate ale persoanelor publice, jurnaliştilor… dar acum oricine îl poate cumpăra.

Comisia consideră că acest lucru este înșelător din cauza istoriei acestei insigne albastre pe Twitter, care a evidențiat și a dat credibilitate cuvintelor persoanei care a deținut-o. Cu toate acestea, această rețea de socializare este o agora politică, așa că această linie albastră joacă un adevărat rol democratic.

Ultimul punct este mai tehnic, se referă la absența unui registru de publicitate fiabil pe X. Comisia Europeană continuă și investigațiile care pot duce la două acuzații suplimentare: diseminarea de conținut ilegal și eforturi insuficiente împotriva dezinformarii.

În cazul unei sancțiuni, ne putem aștepta la un conflict frontal între X și Comisia Europeană?

„Da”, spun jurnalistii de La Tribune. X se opune deja în mod direct Comisiei, așa că ne putem aștepta ca acest conflict să se intensifice.

Exemplul Braziliei este interesant, deoarece Curtea Supremă braziliană i-a cerut lui X să elimine anumite conturi ultra-conservatoare în numele luptei cu dezinformarea. X a refuzat și a decis să-și închidă entitatea din Brazilia pentru a evita urmărirea penală împotriva echipelor de acolo.

Elon Musk ar putea decide să facă același lucru în Europa pentru a încetini procedura, dar, în orice caz, dacă X continuă să fie accesibil europenilor, acest lucru nu va împiedica platforma să fie dată în judecată.

Musk s-a angajat într-o adevărată confruntare cu Curtea Supremă din Brazilia. El pune la cale o întreagă campanie de comunicare pentru a-i convinge pe brazilieni că …Curtea Supremă îi boicotează… Ba chiar îi încurajează să-l răstoarne pe judecătorul care a luat decizia.

X are 70 de milioane de utilizatori în Uniunea Europeană

Cu toate acestea, situația este puțin diferită pentru Elon Musk în Europa. X are 70 de milioane de utilizatori în UE. Este o piață considerabilă de care cu greu se poate lipsi fără a pierde prea multă influență și venituri.

Ce poate face Elon Musk pentru a contesta o sancțiune?

Din punct de vedere juridic, X poate contesta decizia Comisiei Europene în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene. Dar acest lucru nu este probabil să lucreze în favoarea lui. În ultimii cincisprezece ani, Curtea Europeană de Justiție a fost întotdeauna mai strictă decât Comisia în chestiunile legate de protecția datelor cu caracter personal.

Ar putea arestarea lui Pavel Durov, CEO-ul Telegram, să acționeze ca un plus de presiune asupra X?

Cele două platforme împărtășesc aceleași opinii extreme asupra libertății de exprimare. Dar Telegram, având în vedere numărul mai mic de utilizatori din Europa, nu este supusă acelorași obligații ca o platformă foarte mare și, prin urmare, trebuie să respecte DSA, nota editorului. Arestarea CEO-ului său nu este legată de acest text legal, ci de investigațiile sistemului de justiție francez.

La ce concluzii ale anchetei ne putem aștepta?

Jean-Rémi de Maistre, avocat și fondator al companiei Jus Mundi, explică pentru La Tribune, provocările acestei decizii cruciale pentru legitimitatea Digital Services Act.

„Dacă CE constată că X nu a respectat DSA, se pot aștepta la sancțiuni. Având în vedere declarațiile lui Elon Musk, probabil că acesta va fi cazul. Amenda poate urca până la 6% din veniturile lui X. Și ar putea deveni și mai abruptă dacă rețeaua de socializare continuă să refuze sanctiunile. De asemenea, Comisia poate cere platformei să își înceteze operațiunile în Europa.

Oricare ar fi, decizia Bruxelles-ului este strategică, pentru că este prima dată când ar putea fi anunțată o sancțiune majoră în numele Digital Services Act. Dacă C. Europeană dorește să-și mențină legitimitatea, trebuie să fie fermă.

Având în vedere contextul politic, ar trebui, în opinia mea, să lovească puternic. Războiul cu Rusia și alegerile americane fac subiectul dezinformarii, care proliferează pe X, esențial. Această afacere ridică și întrebarea cine decide în spațiul digital. Sunt state sau platforme? Comisia trebuie să-și afirme autoritatea”, este opinia expertului.

Sursa: La Tribune

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: