Social-democrații europeni și cei ai cancelarului german Scholz îl susțin pe Negrescu în obținerea poziției în CE

Sursă foto: Victor Negrescu

Social-democrații europeni și social-democrații germani susțin ca România să revendice un portofoliu puternic și funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene prin candidatul social-democrat Victor Negrescu, au declarat joi, pentru CaleaEuropeană.ro , doi lideri de rang înalt din rândul familiei politice. a socialiștilor europeni.

Premierul Marcel Ciolacu la propus săptămâna trecută, la Bruxelles, pe vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, pentru funcția de comisar european din partea României. Propunerea liderului PSD a fost înaintată în cadrul unei întrevederi cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în miezul procesului pentru edificarea noii sale Comisii Europene, un parcurs complicat de fapt că șefa executivului european nu reușește să obțină un echilibru de gen între candidați. (doar șapte femei propuse în funcție), dar nici un echilibru politic. 

Deși socialiștii europeni s-au clasat pe locul al doilea la alegerile europene din acest an, în urma Partidului Popular European al lui von der Leyen, ei ar putea ajunge să aibă doar patru comisari din 27. PPE este pe cale să obțină 15 comisari, inclusiv postul de președinte prin Ursula von der Leyen. Nici situația parități de gen 

Contactat de CaleaEuropeană.ro , secretarul general al Partidului Socialiștilor Europeni (PES), Giacomo Filibeck, a subliniat că „PES este alături de PSD România și de premierul Ciolacu în obținerea unei poziții de rang înalt în următoarea Comisie”.

„Ca a doua familie și grup politic după alegerile europene, ne așteptăm să deținem poziții cheie în viitoarea Comisie Europeană, avem personal calificat pentru asta, iar Victor Negrescu, ca vicepreședinte PES și al Parlamentului European, este bine susținut în familia noastră politică. PES este alături de PSD România și de premierul Ciolacu în obținerea unei poziții de rang înalt în următoarea Comisie” , a declara Filibeck

Poziția oficialului Socialiștilor Europeni vine în completarea unor reacții din rândul social-democraților europeni cu privire la pierderea influenței și greutății politice în Comisia von der Leyen 2.0.

Susținere pentru un candidat social-democrat din România care să primească și o poziție de vicepreședinte în viitoarea Comisie Europeană a venit și din partea eurodeputatului René Repasi, liderul delegației social-democraților germani în Parlamentul European, respectiv SPD-ul cancelarului Olaf Scholz.

Repasi a declara pentru CaleaEuropeană.ro că „este pe bună dreptate și important pentru stabilitatea majorității pro-europene din Parlamentul European faptul că România revendică un portofoliu puternic și funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene cu un candidat social-democrat.

„Cred că Victor Negrescu este un candidat excelent, respectat dincolo de orice linie de partid, lucru care se vede în susținerea largă pe care a primit-o atunci când a fost ales vicepreședinte al Parlamentului European. Mai mult decât atât, este pe bună dreptate și important pentru stabilitatea majorității pro-europene din Parlamentul European faptul că România revendică un portofoliu puternic și funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene cu un candidat social-democrat. După refuzul Luxemburgului de al nominalizării pe social-democratul „Spitzenkandidat” Nicolas Schmit în funcția de comisar, social-democrații europeni nu au o reprezentare adecvată la vârful Comisiei. Numărul social-democraților nominalizați pentru posturile de comisar este net inferior forței politice a social-democraților europeni în cadrul Parlamentului European. Fără social-democrați, Ursula von der Leyen nu are o majoritate pro-europeană în Parlament. Prin urmare, este, de asemenea, în interesul să asigure o reprezentare echilibrată politică și puternică la vârful Comisiei. Acest lucru poate fi asigurat prin nominalizarea lui Victor Negrescu de către România pentru un portofoliu puternic și funcția de vicepreședinte”, a spus Repasi.

Europarlamentarul Victor Negrescu (38 de ani) este în prezent vicepreședinte al PSD România și al Partidului Socialiștilor Europeni. Reales membru al PE pentru a treia oară, Negrescu a fost ales vicepreședinte al legislativului european la începutul acestui mandat, în luna iulie. În ultima parte a legislaturii precedente, Negrescu a fost chestor al Parlamentului European, cea mai înaltă funcție deținută de un român în ierarhia mandatului precedent. Victor Negrescu este și negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE pe 2025.

Ursula von der Leyen a stabilit data de 30 august drept termen limită pentru a primii candidaturi din partea tuturor statelor membre înainte de a continua procedura care presupune interviuri unu-la-unu cu candidații, alocarea portofoliilor, verificarea candidaturilor la nivelul Comisiei pentru afaceri juridice. Parlamentului European, audierea comisarilor propuși în comisiile de specialitate ale Parlamentului European și aprobarea lor, înainte de etapa finală care presupune validarea, prin vot în plen, a întregii Comisii Europene.

Numărul statelor membre și-au nominalizat comisarii a ajuns la 24. Țările care nu au nominalizat încă un comisar sunt Belgia, Bulgaria și Italia și Portugalia.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: