Curtea Penală Internațională /Mongolia are obligația să-l aresteze pe Putin. ”Este responsabil de crime de război”

Sursa foto: Wikipedia

Nu este vorba despre părerile unor analiști sau speculațiile presei. De data aceasta, este chiar poziția oficială a Curții Penale Internaționale (CPI), care spune că oficialii mongoli „au obligația” de a-l aresta pe Vladimir Putin dacă acesta le vizitează țara săptămâna viitoare, informează BBC

ACTUALIZARE 19:30: Ucraina cere Mongoliei să îl aresteze odată ce se află pe teritoriul său. Vineri, Ministerul ucrainean de Externe a îndemnat Mongolia să îl aresteze pe președintele rus, care urmează să sosească în această țară la 3 septembrie, pe baza mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională.

„Facem apel la autoritățile mongole să execute mandatul internațional de arestare obligatoriu și să îl transfere pe Vladimir Putin la Curtea Penală Internațională de la Haga”, a afirmat ministerul ucrainean într-un comunicat. Mongolia, stat membru al CPI, ar trebui să fie obligată să îl aresteze odată ajuns pe teritoriul său.

„Un mandat de arestare pe numele său pentru suspiciunea de deportare ilegală a copiilor ucraineni în Federația Rusă a fost emis de CPI, a cărei jurisdicție este recunoscută de Mongolia”, a precizat ministerul ucrainean într-un comunicat.

Știrea inițială

Călătoria, așteptată să aibă loc marți, va fi prima ocazie cu care liderul rus va vizita o țară membră a CPI de când Curtea a ordonat arestarea sa în martie 2023.

Curtea susține că Putin este responsabil de crime de război, afirmând că nu a reușit să oprească deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia de la începutul conflictului, în februarie 2022.

În ciuda faptului că oficialii din Ucraina au cerut Mongoliei să îl aresteze pe Putin la sosirea sa în țară, Kremlinul a declarat că nu are „nicio îngrijorare” cu privire la vizită.

„Avem o relație excelentă cu partenerii noștri din Mongolia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov „Desigur, toate aspectele vizitei președintelui au fost pregătite cu atenție”, a ținut el să precizeze.

Dr. Fadi el-Abdallah, purtător de cuvânt al CPI, a declarat vineri pentru BBC că instanța se bazează pe statele sale semnatare – inclusiv Mongolia – pentru a-și „executa deciziile”.

El a spus că Mongolia, ca și alți semnatari ai CPI, are „obligația de a coopera”. Aceasta include respectarea mandatelor de arestare, cum ar fi cel emis de instanță pentru arestarea lui Putin în 2023.

Curtea a emis, de asemenea, un mandat de arestare a comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru aceleași infracțiuni.

Aceasta a afirmat că infracțiunile au fost comise în Ucraina începând cu 24 februarie 2022 – când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în Ucraina.

Moscova a negat anterior acuzațiile și a catalogat mandatele drept „scandaloase”.

Dr. Abdallah a declarat că judecătorii CPI vor examina cazurile de „necooperare” ale semnatarilor săi și vor informa Adunarea statelor părți, care poate „lua orice măsură pe care o consideră adecvată”.

CPI nu are competența de a aresta suspecți și își poate exercita jurisdicția doar în țările membre.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: