DRRM aduce carte românească în R. Moldova. Adrian Dupu: Peste 100.000 de volume vor ajunge în peste 300 de biblioteci

Sursa foto: Adrian Dupu

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, a adus un omagiu Limbii Române. În dimineața zilei, oficialul a depus flori la busturile scriitorilor români de pe Aleea Clasicilor din Grădina publică „Ștefan cel Mare”. Adrian Dupu a anunțat că de Ziua Limbii Române, DRRM a finalizat toate procedurile și, în cel mai scurt timp, va urma o donație de carte către bibliotecile din R. Moldova. 

Oficialul a subliniat că este bucuros să sărbătorească Ziua Limbii Române la Chișinău, unde pe 31 august 1989, s-a născut această sărbătoare, a fost proclamată Limba Română și poporul a revendicat libertatea, desprinderea de imperiul sovietic.

Am dorit să încep această zi specială pentru fiecare român aducând un omagiu scriitorilor și celor care au îmbogățit limba română, au transmis mai departe limba română și cei care ne-au ajutat prin cuvintele așezate pe hârtie să iubim și mai mult limba română. Ziua de astăzi are o semnificație aparte. Pe lângă faptul că toți cei care iubim, vorbim, gândim în limba română, sărbătorim limba noastră, 31 august 1989, mai ales aici, în stânga Prutului, înseamnă începutul desprinderii de trecutul sovietic. Nu cred că am fi putut vorbi astăzi despre un parcurs european al R. Moldova fără acel 31 august”, a spus Adrian Dupu.

Totodată, Adrian Dupu a ținut să menționeze sacrificiile prin care au trecut românii din stânga Prutului în lupta lor de apărare și revendicare a Limbii Române.

Trebuie să ne aducem aminte în această zi și despre faptul că aici, în stânga Prutului, oamenii au suferit, au fost deportați, au murit pentru limba română. De aceea, trebuie să prețuim și mai mult limba noastră, să o promovăm și mai mult și să ne asigurăm că o ducem mai departe la generațiile următoare”, a declarat Adrian Dupu.

De Ziua Limbii Române, DRRM anunță o donație de carte pentru R. Moldova.

Astăzi, de Ziua Limbii Române, DRRM a finalizat toate procedurile și, în cel mai scurt timp, va urma o donație de carte către bibliotecile din R. Moldova, de peste 100.000 de volume care vor merge la peste 300 de biblioteci”, a precizat Dupu.

Pe 31 august, în R. Moldova este sărbătorită Ziua Limbii Române. Această zi consemnează evenimentul de importanță istorică – Marea Adunare Națională de pe 27 august 1989, care a cerut autorităților totalitariste proclamarea Limbii Române drept limbă oficială a R. Moldova. Decizia a fost luată pe 31 august 1989. Sovietul Suprem al RSS Moldovenești a adoptat Legea care oferea limbii moldovenești statut de limbă de stat. O altă lege stipula renunțarea la grafia chirilică și revenirea la alfabetul latin, ambele acte legislative menționând explicit faptul că limba moldovenească este identică cu limba română.

Din anul 2012, Ziua Limbii Române este sărbătorită și în România.

Citeşte mai mult aici.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: