Ministerul Finanţelor: Fitch reconfirmă ratingul suveran al României şi perspectiva stabilă

Sursa foto: Ministerul Finanţelor

Agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă, anunţă sâmbătă Ministerul Finanţelor, subliniind că ”punctele forte care au condus la menţinerea ratingului şi a perspectivei sunt contrabalansate de nivelul deficitelor bugetului de stat şi ale contului curent în raport cu suverani cu un rating similar, de nivelul ridicat al rigiditãţii bugetare şi de poziţia datoriei externe nete”.

”Agenţia de rating Fitch a reconfirmat în data de 30 august 2024 ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valutã, precum şi perspectiva stabilã. Decizia reconfirmãrii ratingului suveran şi a menţinerii perspectivei stabile este susţinutã, în opinia agenţiei, de statutul de membru al Uniunii Europene şi de intrãrile de capital de la Uniunea Europeanã care susţin convergenţa realã a veniturilor, finanţele externe şi stabilitatea macroeconomicã a ţãrii, precum şi de evoluţia pozitivã a PIB-ului pe cap de locuitor şi a indicatorilor de guvernanţã şi dezvoltare umanã, care se situeazã la niveluri superioare faţã de ţãrile din aceeaşi categorie de rating („BBB”)”, transmite Ministerul Finanţelor.

Conform sursei citate, punctele forte care au condus la menţinerea ratingului şi a perspectivei sunt contrabalansate de nivelul deficitelor bugetului de stat şi ale contului curent în raport cu suverani cu un rating similar, de nivelul ridicat al rigiditãţii bugetare şi de poziţia datoriei externe nete.

”În opinia agenţiei, economia României va înregistra o creştere de 2,5% în anul 2024, fluxurile considerabile de fonduri europene, inclusiv fondurile de coeziune din Cadrul Financiar Multianual (2021-2027) şi fondurile de redresare şi rezilienţã, vor continua sã susţinã creşterea şi investiţiile pe termen mediu. Dincolo de stimularea cererii directe, fondurile UE vor contribui şi la potenţialul de creştere al economiei, accelerând recuperarea faţã de nivelul mediu al UE”, arată Ministerul Finanţelor.
Agenţia Fitch estimeazã cã datoria publicã raportatã la PIB va înregistra o creştere, dar în limitele suveranilor cu un rating similar, şi cu nivelul medianei actuale „BBB”, care se situeazã la 58,3%.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: