Ghețarul de la Scărișoara se topește. După iernile tot mai blânde și o vară cu temperaturi ridicate, celebrul bloc de gheață din Munții Apuseni s-a topit într-un singur an cât în zece.
Temperatura din peșteră este de minus 14 grade pe timp de iarnă, însă vara poate ajunge până la 3 grade Celsius.
Cei care au vizitat recent peștera spun că ghețarul s-a micșorat tot mai mult de-a lungul anilor.
-Acum 50 de ani era mai frumos, era mult mai înalt. Oricum a mai scăzut din el un metru jumate.
-E fain, dar mi se pare că se cam topesc ghețarii, cel puțin aici la intrare. -Comparativ cu dățile trecute, cum a fost? -Un pic parcă mai dezghețat, probabil clima e mai caldă.
-Am sesizat că sunt niște șențulețe așa pe gheață și cred că din cauza topirii ghețarilor. Oricum, nemaifiind iarnă serioasă de atâția ani, încet, încet se topește.
-Se topește așa dar îngheață jos și se formează un fel de ghețari mai mici.
-S-a topit atât de tare încât putem să facem plajă acum.
Vara, gheața se topește, iar pe timp de iarnă stratul topit ar fi trebuit să se formeze la loc, proces tot mai dificil din cauza căldurii excesive din ultimii ani.
Dumitru Sorin – ghid turistic: În ultimii ani, iernile sunt tot mai blânde, iar stratul format iarna este mult mai mic decât cel ce se topește vara.
Cosmin Dobra – Administrația Parcului Natural Apuseni: În sezonul ploios pătrund precipitațiile în peșteră și dacă nu scade temperatura după sezonul ploios, si atunci se topeste gheata, pentru că și precipitațiile contribuie la topirea stratului de gheață.
Ghețarul de la Scărișoara este cel mai mare bloc de gheață subteran din țară, iar anual este vizitat de peste 100 de mii de turiști.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News