Știri din capitalele Europei, 2 septembrie

BERLIN

Rezultatele alegerilor din Germania arată că partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a câștigat scrutinul din Turingia și s-a clasat aproape pe locul al doilea în Saxonia. Succesul în statele din est, bastionul partidului, vine cu aproximativ un an înainte de alegerile federale.

Alegerile de land din Germania nu se rezumă doar la o semnificație regională – ele sunt considerate un indicator al performanței guvernului federal. De aceea, deși doar două dintre cele 16 landuri federale ale țării au votat la 1 septembrie – cele 5 milioane de alegători eligibili reprezentând o fracțiune din cele 61 de milioane la nivel național – rezultatele sunt semnificative. Este pentru prima dată când partidul de extremă-dreapta AfD obține mai mult de o treime din voturi în cadrul unor alegeri pentru un parlament de stat. Un partid populist nou înființat, Alianța Sahra Wagenknecht (BSW), a reușit să obțină un scor ridicat în primele sale alegeri. În plus, partidele care alcătuiesc guvernul federal de la Berlin nu au înregistrat niciodată rezultate atât de slabe la un scrutin regional, potrivit Deutsche Welle.

Este, de asemenea, pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial când un partid de extremă-dreaptă reușește să obțină rezultate atât de mari în Germania.

 

PARIS

Președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit cu fostul prim-ministru Bernard Cazeneuve, pe fondul presiunii tot mai mari de a găsi un nou premier în urma scrutinului din 7 iulie. Se așteaptă, de asemenea, ca președintele să se întâlnească cu Xavier Bertrand, o figură importantă a curentului de centru-dreapta, precum și cu foștii președinți Nicolas Sarkozy și Francois Hollande în cursul zilei de luni, precizează France24.

 

ATENA

Guvernul lansează un pachet de măsuri menite să mențină viabilitatea pe termen lung a turismului grec și să abordeze problemele cauzate de creșterea numărului de vizitatori, care a atins deja un nou nivel maxim. Se așteaptă ca această chestiune să fie abordată de prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis la viitorul târg internațional de la Salonic. Pachetul ar trebui să includă intervenții pentru îmbunătățirea concurenței, în special între hoteluri și chiriile pe termen scurt, precum și pentru atenuarea crizei de locuințe în zonele cu un grad ridicat de ocupare turistică și un număr crescut de locuințe închiriate pe termen scurt, conform Kathimerini.

 

HELSINKI | MOSCOVA

Guvernul Finlandei propune să interzică majorității cetățenilor ruși să cumpere proprietăți în țara nordică, pentru a proteja securitatea națională, a declarat luni ministrul Apărării, Antti Hakkanen.

Relațiile dintre Finlanda și Rusia vecină s-au deteriorat de la invazia Moscovei în Ucraina în 2022, care a determinat Helsinki să adere la alianța militară NATO după decenii de nealiniere.

Interdicția propusă privind achizițiile de bunuri imobiliare ar excepta cetățenii cu dublă cetățenie și rușii cu reședință permanentă în Finlanda sau în alte națiuni ale Uniunii Europene și face obiectul consultărilor cu experții înainte de un vot ulterior al parlamentului, relatează Reuters.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: