Război în USR București pentru mandatele de parlamentari: cine poate prinde un loc

Sursa foto: Inquam Photos / Saul Pop

Lupta internă din USR București se intensifică pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare. Primarii de sectoare care au fost învinși la alegerile locale vor un mandat de parlamentar, pentru a rămâne conectați la vârful politicii românești.

USR București este una dintre cele mai importante filiale ale partidului, iar de mai mulți ani se află sub controlul lui Vlad Voiculescu. La alegerile locale din 2024, USR București a pierdut cele două mandate de primari pe care le avea în Sectorul 1 și Sectorul 2. La nivelul capitalei, partidul a reușit să-și conserve prima poziție.

Primarii învinși vor în Parlament

Primarii de sectooare care au pierdut alegerile locale sunt primii care vor locuri pe lista pentru Parlament. Clotilde Armand și Radu Mihaiu și-au depus candidaturile interne pentru a fi pe lista USR București. Procedura internă a partidului prevede că membrii se înscriu în cursa internă, iar ulterior sunt votați de 50 de delegați din sectoarele din capitală. Votul final ar urma să aibă loc astăzi.

Această procedură a fost contestată de Radu Mihaiu, care și-ar dori ca lista să fie votată de toți membrii USR București, nu doar de anumiți delegați. Cu această procedură, președintele USR București are un control mai mare asupra listei.

Scandalul s-a accentuat după ce a apărut informația că lista ar fi fost deja decisă de Vlad Voiculescu, care a rezistat la conducerea filialei din capitală deși a pierdut toate primăriile de sector. În partid a apărut inclusiv o melodie care ironizează falsa democrație și disperarea cu care Voiculescu încearcă să-și impună apropiații pe listă.

Potrivit melodiei din USR, candidații la parlamentare vor fi: Prună, Năsui, Oana Țoiu, Diana Buzoianu, Ștefan Pălărie, Diana Stoica, Alin Stoica, Silvia Dinică, Alexandru Dimitriu, Tudor Pop, Alin Apostol, Denisa Neagu, Cristian Ghica.

Echipa Lasconi-Viziteu vs. Echipa Voiculescu-Fritz

Principalul conflict din USR București este între Radu Mihaiu, din echipa Lasconi-Viziteu, și Vlad Voiculescu, susținut de prietenul său Dominic Fritz. Voiculescu pare să nu aibă nicio intenție să-i dea lui Mihaiu o posibilitate să candideze la parlamentare.

Deși lista finală ar trebui să se decidă în urma votului, Vlad Voiculescu a declarat că „lista se va face prin negociere”. Practic, locurile pentru parlamentare sunt scoase la licitație pentru prietenii celor care dețin controlul USR București.

În urmă cu o săptămână, Elena Lasconi a organizat un mic sondaj în partid și i-a întrebat pe colegii săi dacă vor ca listele pentru parlamentare să fie decise prin votul tuturor membrilor.

„Sunteți de acord ca listele de candidați parlamentari din fiecare județ și Municipiul București să fie formate ca urmare a votului universal al tuturor membrilor din acea filială județeană și Municipiul București?”, a fost întrebarea lui Lasconi.

Vlad Voiculescu a respins această posibilitate, precizând că în USR București au început deja procedurile pentru alegerea candidaților și nu se mai poate modifica. USR București se va folosi, marți, de cei 50 de delegați pentru a-și stabili lista pentru alegerile parlamentare.

Ghinea și Violeta Alexandru vor în Parlament

Principalul conflict în USR București va apărea între actualii parlamentari care vor dori să-și păstreze fotoliile și numele noi care vor să intre în Parlament. Pe lângă Clotilde Armand și Radu Mihaiu, se mai numără și Cristian Ghinea și Violeta Alexandru.

Cristian Ghinea este unul dintre cei responsabili pentru dezastrul USR de la alegerile din 9 iunie. Chiar dacă este membru USR, acesta a fost plătit în fiecare lună cu 6.000 de euro pentru consultanță pentru partid. Pentru Ghinea, USR-ul este doar o altă afacere.

Violeta Alexandru s-a înscris vineri în partid, iar sâmbătă și-a anunțat intenția de a candida la alegerile parlamentare. Aceasta a fost votată deputat PNL în 2020, apoi a trecut la Forța Dreptei alături de Ludovic Orban și acum s-a alăturat USR-iștilor. În cazul în care va fi pe lista partidului, conflictul va exploda imediat și Voiculescu va fi atacat de colegii săi.

Câte locuri eligibile poate avea USR București

La alegerile locale din București, USR a reușit să-și păstreze primul loc, însă într-o alianță cu PMP și Forța Dreptei. Momentan, nu este clar dacă USR va candida la parlamentare cu aceeași alianță, pe care Elena Lasconi a criticat-o în trecut. Elena Lasconi s-a întâlnit cu reprezentanții PMP și Forța Dreptei și este posibil să colaboreze cu aceștia.

La alegerile parlamentare din 2020, USR a obținut în București 30%, ceea ce i-a oferit 12 locuri de deputați și 5 locuri pentru senatori. În 2024, tot aceste locuri ar urma să fie eligibile pentru formațiunea condusă de Elena Lasconi.

Astfel, cine vrea un loc de parlamentar din partea USR trebuie să se asigure că e pe primele 12 locuri la Camera Deputaților și pe primele 5 locuri la Senat. Sondajele din ultimele săptămâni arată o ușoară creștere pentru partid, de când Lasconi a preluat conducerea, însă e greu de crezut că USR poate obține mai mult de 30% în București, unde mai există și electoratul REPER. În 2020, USR a obținut acel rezultat într-o alianță cu PLUS-ul lui Dacian Cioloș.

La alegerile locale din 2024, REPER-ul lui Dacian Cioloș a obținut 7,1% în București, fiind cel mai bun rezultat al acestui mic partid. O altă alianță USR-REPER nu este de exclus, deoarece REPER nu are nicio șansă să intre singur în Parlament și va fi nevoit să se agațe de un partid mai mare decât el.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: