Sydney Dialogue: Tehnologiile emergente și posibilitățile de cooperare în domeniu între România și Australia

Sursă foto: Ici.ro

În perioada 2-3 septembrie 2024, ambasadorul României în Australia, Radu Gabriel Safta, a participat la cea de a patra ediție a Sydney Dialogue, eveniment ce a devenit un punct de reper pe harta forumurilor internaționale din regiunea Asia-Pacific.

Prin demersurile realizate de reprezentanții ambasadei, la eveniment au participat și Dan Cîmpean, directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DSNC) și Adrian-Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI București, aceasta fiind prima participare din România la Sydney Dialogue.

„Prezența ICI București la Sydney Dialogue reprezintă o oportunitate remarcabilă pentru schimbul de cunoștințe și inițierea unor parteneriate internaționale esențiale pentru avansarea tehnologiilor de ultimă generație și pentru protejarea infrastructurilor critice în fața amenințărilor cibernetice din ce în ce mai sofisticate. În acest context, am făcut un nou pas privind promovarea inovării românești și colaborării internaționale, având ca scop creșterea capacităților naționale și integrarea acestora într-o rețea globală de excelență.” a precizat Adrian-Victor Vevera.

Dan Cîmpean a adăugat că Sydney Dialogue 2024 constituie o oportunitate concretă de poziționare și de creștere a vizibilității ecosistemului național de securitate cibernetică al României către partenerii din zona Asia-Pacific. Mai mult, este un format pragmatic de continuare a unor conversații instituționale pe teme actuale, cum ar fi: riscurile și amenințările cibernetice, constituirea de capabilități comune, reziliența, provocările și impactul noilor tehnologii.
La finalul întrevederii bilaterale, ambasadorul României în Australia, Radu Gabriel Safta, a concluzionat:
”Participarea delegației României la Sydney Dialogue 2024 reflectă atât expertiza și capacitatea părții române de a avea un rol în fructificarea oportunităților și gestionarea provocărilor asociate dezvoltării tehnologiilor emergente, precum și valorile și viziunile comune pe care Australia și România le împărtășesc la scară globală. Acest dialog cu ASPI deschide calea unei cooperări bilaterale la nivel de experți și decidenți politici și economici, pas indispensabil în concretizarea unor proiecte de substanță în relația bilaterală”.

Cu prilejul participării la Sydney Dialogue, sub coordonarea Ambasadei României la Canberra, delegația României a avut o întrevedere cu directorul executiv al ASPI, Justin Bassi, fiind analizate posibilitățile de cooperare bilaterală în multiple domenii, pornind de la securitatea cibernetică, vizând inclusiv schimbul de know-how între institute de cercetare în domeniul studiilor de securitate.

Conferința, organizată de think-tank-ul Australian Strategic Policy Institute (ASPI), a avut ca teme principale tehnologiile emergente și dezvoltarea inteligenței artificiale, reunind experți și oficialități din Australia și alte state partenere ce împărtășesc valori democratice comune, precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau Republica Coreea.
Participanții au dezbătut și împărtășit cele mai noi evoluții din domeniu, inclusiv provocările asociate acestora, timp de două zile la Centrul de Conferințe din Sydney.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: