Seceta a calamitat în întregime culturile de porumb din Buzău și lasă agricultorii cu datorii la bănci și furnizori

Sursa foto: Unsplash

Agricultorii din județul Buzău înregistrează pierderi de sute de mii de euro și se tem că ar putea să se confrunte cu imposibilitatea achitării ratelor către bănci, după ce întreaga producție de porumb a fost calamitată de secetă, fiind afectate în proporție considerabilă și terenurile cultivate cu grâu și floarea-soarelui.

Potrivit Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Buzău, în anul 2024 producția de floarea-soarelui a scăzut la jumătate față de anul precedent, pe fondul secetei pedologice.

„Floarea-soarelui s-a mai făcut pe alocuri în jur de 500, 1.000 kilograme la hectar, poate și 1.500 de kilograme, în medie 700-800 de kilograme/hectar pe o suprafață de aproximativ 38.000 de hectare. Față de anul precedent, producția este la jumătate, mai puțin de jumătate”, a declarat directorul DAJ Buzău, Cosmin Florea.

Situația este și mai gravă la culturile de porumb care au fost afectate de temperaturile ridicate, în ciuda faptului că în anumite situații, agricultorii au irigat terenurile, scrie Agerpres.

„La porumb, situația este și mai dramatică, mai ales acolo unde au fost zone neirigate, din păcate în jur de 90-95% din terenuri au fost neirigate, iar producția este zero. Unde agricultorii s-au pregătit cu echipamente și au forat, acolo au fost înregistrate ceva producții, dar sub cele scontate. Din cauza faptului că temperatura a fost destul de mare, cu zile multe depășind 40 de grade Celsius, în condițiile acestea polenizarea neputând să aibă loc, chiar dacă s-au dat și zece udări consistente producția a fost slabă. Anul acesta producția este compromisă, s-au obținut producții pe o suprafață aproximativă de 5.000-7.000 de hectare dintr-un total de 94.000 de hectare cultivate cu porumb. Anul trecut s-au obținut producții mult mai bune, 7-8 tone pe terenurile neirigate, până la 12 tone”, a mai precizat directorul DAJ.

Agricultorii se așteaptă ca Guvernul să aloce despăgubiri, în contextul în care pierderile sunt uriașe, la fel și datoriile pe care trebuie să le achite băncilor sau furnizorilor.

„În zona unde activez, pierderile sunt de 100%. Am făcut la grâu 800 kilograme/hectar, undeva la 80% producție afectată, floarea-soarelui 200-300 de kilograme, peste 90% grad de afectare și la porumb 100%. Cel puțin zona Balta Albă, Boldu, Vâlcelele, Ghergheasa și alte câteva sunt afectate în totalitate, nu există producție la porumb. Am investit undeva la 3.000-4.000 de lei la hectar însemnând motorină, semințe, îngrășăminte, ierbicide, forță de muncă și încasările sunt zero. La un hectar, pierderea este în medie de 3.500 lei, eu am aproximativ 500 de hectare, undeva la 300.000 euro pierdere. Chestiunea este că avem datorii la bănci, nu știu ce se va întâmpla, nu ne-am mai confruntat cu situații similare, au mai fost cazuri de 40-50% grad de calamitare, dar nu în totalitate. Am un credit, am plătit semințe și nu este doar cazul meu. Terenul trebuie lucrat într-un fel sau altul, sperăm ca anul viitor să fie mai bun”, a declarat fermierul Georgian Calotă.

DAJ Buzău a anunțat că la jumătatea lunii septembrie se va încheia campania de încheiere a proceselor verbale de calamitate, urmând să fie transmise Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru centralizare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: