Aproape 5.500 de gospodării din România nu beneficiază de energie electrică

Sursa foto: Pexels

Aproape 5.500 de gospodării din România în care locuiesc 11.611 de persoane, dintre care 4.777 au vârsta de până în 18 ani, sunt fără energie electrică, relevă datele cuprinse în „Registrul Electronic Național al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România” (RENGEER), întocmit de Asociația Energia Inteligentă (AEI).

„Politicile de eradicare a acestei „rușini” a României, propuse de acum 6 luni de Asociația Energia Inteligentă au rămas în mare parte fără ecou. Exceptând Ministerul Energiei, care prin Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a implicat activ și a sprijinit AEI în activitatea de electrificare a caselor în regim de voluntariat, Ministerul Mediului și ANRE au rămas surzi la strigătul disperării care lasă an de an circa 500 de case neelectrificate, fără locatari. Asociația Energia Inteligentă a prezentat în luna aprilie 2024, rezultatele inventarierii locuințelor neracordate la rețeaua de energie electrică din România și a întocmit „Registrului Electronic Național al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România” (RENGEER), care a relevat un număr de 5.494 de gospodării fără energie electrică, locuite de 11.611 de persoane, dintre care 4.777 au vârsta de până în 18 ani”, se arată într-un comunicat de presă al asociației de profil.

Potrivit sursei citate, 87% din totalul caselor fără energie electrică nu au cadastru, ceea ce face dificilă abordarea instituțională a rezolvării acestei probleme, iar 64% dintre persoanele care locuiesc în aceste imobile au venituri estimate sub venitul minim/persoană și gospodărie în România, arată Agerpres.

Totodată, în peste jumătate dintre cazuri (53%) accesul la imobilele fără energie electrică este dificil, în timp ce pentru 10% nu există drumuri de acces.

Ca urmare a acestei inventarieri, AEI a propus dezvoltarea unor inițiative, precum: Energie pentru Viață – programe responsabilitate socială care să permită electrificarea caselor greu accesibile, fără căi de acces și care nu sunt atractive a fi electrificate în regim comercial prin programe specifice – activitate la care Ministerul Energiei s-a implicat activ; Extinderea rețelelor de distribuție a energiei electrice fezabile – obligație impusă operatorilor de distribuție în a 5-a perioadă de reglementare; „Casa Verde pentru Sărăcie Energetică Extremă”.

„Deși Ministerul Mediului dorește lansarea unei noi ediții a Programului „Casa Verde” peste 12 zile, aceasta nu are nici o componentă pentru casele care ar avea cu adevărat nevoie de acești bani – casele locuite permanent fără energie electrică așa cum a sugerat AEI în luna aprilie 2024. Ministerul Mediului, din nou, a realizat un program pentru bogați (majoritatea celor care au accesat acest program în trecut aveau venituri peste salariul mediu din România) din banii săracilor (pătura săracă largă a României contribuie masiv prin diferitele taxe la constituirea acestor fonduri)”, notează organizația.

Asociația Energia Inteligentă a finalizat pe data de 31 august 2024 o nouă etapă în care a electrificat nouă case dintr-un cătun al orașului Câmpeni și s-a ajuns astfel ca, în ultimii patru ani, să electrifice 51 de imobile (39 de case, 10 stâne și două refugii montane), din 25 de localități și cinci județe.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: