Macron a discutat cu liderii dreptei despre o numire a lui Xavier Bertrand la Matignon

Sursa foto: Xavier Bertrand

Emmanuel Macron a discutat marţi despre numirea lui Xavier Bertrand de la Partidul Les Republicains (LR, dreapta) la Matignon cu liderii dreptei Gérard Larcher, Laurent Wauquiez şi Bruno Retailleau, care l-au asigurat că nu se opun acesteia, declară AFP surse din LR, care confirmă o informaţie dezvăluită de cotidianul Le Parisien.

Liderii dreptei i-au pus însă două condiţii şefului statului – ”să facă un tur de pistă pentru a se asigura că numirea lui Bertrand nu are o majoritate de cenzură împotriva sa (şi) ca el să reia Pactul Legislativ prezentat de LR”, au declarat aceste curse.

La rândul său, anturajul preşedintelui a confirmat aceste întrevederi şi a adăugat că Emmanuel Macron continuă ”să testeze ipotezele Xavier Bertrand şi Bernard Cazeneuve”, fără să anunţe dacă pista LR este privilegiată.

Negocieri cu liderii dreptei au avut loc în contextul în care candidatura evocată luni, a preşedintelui Consiliului Economic, Social şi de Mediu (CESE) Thierry Beaudet, pare să cadă şi că ”vântul suflă mai degrabă către Xavier Bertrand”, a declarat AFP o sursă apropiată discuţiilor.

Ele intervin după un apel lansat vineri de către fostul preşedinte Nicolas Sarkozy (2007-2012) LR de a acţiona pentru a ”face să fie numit un premier de dreapta”, apreciind că fostul premier Bernard Cazeneuve, de la Partidul Socialist (PS), nu este ”în adecvare cu centrul de greutate al politicii franceze”.

Într-un interviu acordat Le Figaro, el exprima ”o divergenţă strategică” faţă de linia urmată de Laurent Wauquiez, preşedintele grupului de dreapta în Adunarea Naţională, care refuza orice coaliţie sau participare la un guvern.

Dreapta are 47 de deputaţi în Adunarea Naţională, cărora li se alătură 166 de deputaţi ai taberei macroniste – formând un total de 213, cu mult sub majoritatea absolută de 289.

Liderii Partidului Les Républicains (LR) au prezentat în iulie un ”pact legislativ” care reia măsuri apărate de mult de dreapta împotriva imigraţiei şi cu privire la muncă, dând asigurări că vor susţine un guvern care le va prelua.

”Eu nu înţeleg poziţia care constă în a-i propune preşedintelui Republicii un program minim şi a spune în acelaşi timp că vrei să rămâi în afara echipei guvernamentale care ar fi însărcinată să-l aplice”, a declarat iritat Sarkozy, convins că ”nu schimbi lucrurile decât din interior”.

După fostul preşedinte de dreapta, mai multe personalităţi de dreapta s-au exprimat în favoarea intrării LR în Guvern, ca preşedintele Asociaţiei Primarilor din Franţa David Lisnard, care a apreciat că ”nimeni nu se poate sustrage interesului naţional”.

Fostul membru LR Aurélien Pradié, în prezent un deputat neînscris, a cerut duminică, în La Tribune, ”să fim patrioţi înainte să fim tacticieni”, iar deputatul Olivier Marleix a pledat marţi în favoarea unui premier de dreapta.

Un fost ministru al lui Jacques Chirac şi Nicoals Sarkozy, Xavier Bertrand, în vârsrtă de 39 de ani, este preşedintele regiunii Hauts-de-France.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: