Victoria AfD, partidul de extremă-dreapta din Germania, nu e ca o boală care vine și trece

Sursa foto: Pexels

Extrema dreaptă din Germania este aici – și este aici pentru a rămâne, așa se poate rezuma analiza publicației POLITOCO pe marginea rezultatelor alegerilor regionale din Germnia, care au înregistrat o premieră nedorită. Alternativa pentru Germania (AfD) a obținut duminică o victorie uimitoare în alegerile dintr-un land din estul Germaniei, pe fondul nemulțumirii crescânde a alegătorilor față de guvernul național de centru-stânga al cancelarului Olaf Scholz.  

Victoria AfD în Turingia și clasarea pe locul al doilea în Saxonia au provocat un nou val de reflecții la Berlin, cu un an înainte de alegerile naționale care ar putea determina o basculare la dreapta a Germaniei, mare putere a UE, scrie POLITICO.

„Țara noastră nu poate și nu trebuie să se obișnuiască cu acest lucru”, a declarat Scholz pentru Reuters după afișarea rezultatelor. „AfD dăunează Germaniei. Ea slăbește economia, divizează societatea și ruinează reputația țării noastre.”

În Turingia, AfD – care a fost clasificată ca extremistă în unele state germane – a obținut o victorie clară, cu aproape 33 % din voturi. În landul Saxonia, mai populat, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), de centru-dreapta, a obținut o victorie cu aproximativ 32% din voturi, AfD urmând la mică distanță.

Iată cinci lucruri pe care trebuie să le știți despre rezultatul alegerilor, în contextul în care extrema dreaptă din Germania a înregistrat cel mai mare succes electoral de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Principalii lideri ai Germaniei au făcut un efort concertat pentru a opri ascensiunea AfD, avertizând alegătorii cu privire la extremismul în creștere al partidului, unii lideri numindu-l chiar partid nazist.

Serviciile naționale de informații interne au clasificat filialele locale ale partidului din Saxonia și Turingia drept organizații extremiste care urmăresc să submineze democrația germană.

La începutul acestui an, Saskia Esken, co-șefa Partidului Social Democrat (SPD) de centru-stânga, s-a pronunțat în favoarea discutării unei interdicții a AfD – fie și numai pentru a „scutura alegătorii” și de a-i face să înțeleagă pericolul.

Liderul AfD din Turingia, Björn Höcke, una dintre cele mai extremiste figuri ale partidului, a fost găsit de două ori vinovat de un tribunal german pentru folosirea intenționată a retoricii naziste.

Dar, în ciuda avertismentelor persistente din partea liderilor, instituțiilor și instanțelor de centru, AfD și-a continuat ascensiunea, în special în estul Germaniei.

Acest lucru indică o problemă de bază cu care partidele centriste nu se vor descurca ușor – o neîncredere crescândă față de centriști și față de instituțiile țării, care a stimulat fervoarea antisistem într-o mare parte a țării.

Cu alte cuvinte, chiar dacă mulți lideri și instituții centriste din Germania avertizează cu privire la extremismul AfD, mulți alegători au încetat pur și simplu să asculte. De fapt, este posibil ca această abordare să se întoarcă împotriva lor, îndepărtându-i pe votanții AfD.
Și mass-media continuă să se lupte cu modul în care să gestioneze popularitatea în creștere a AfD. În seara alegerilor, un jurnalist de la televiziunea publică, în timpul unui interviu cu Höcke, a calificat AfD din Turingia drept extremistă.

„Vă rog să nu mă mai stigmatizați”, a răspuns Höcke. „Suntem partidul popular numărul unu în Turingia. Nu vreți să clasificați o treime din alegătorii din Turingia drept extremiști de dreapta, nu-i așa?”

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: