Rolul băncilor în economia României. Cu cât contribuie la bugetul de stat

Sursa foto: Pexels

Sistemul bancar din România a fost adesea criticat pentru dobânzile mari, pentru lipsa de deschidere față de clienții cu probleme financiare și pentru modul în care își gestionează relațiile cu aceștia.

Cu toate astea, rar s-a discutat despre contribuțiile pe care aceste instituții le fac anual la bugetul de stat.

În continuare, vom analiza sumele virate de bănci în conturile statului, vedem cum au evoluat acestea de la an la an și care a fost cea mai dificilă perioadă pentru sistemul bancar din România.

Această perspectivă financiară ne va oferi o imagine mai completă asupra rolului pe care băncile îl joacă în economia țării și în finanțele publice.

În 2019, băncile din România au virat la bugetul de stat suma de 5,14 miliarde lei, reflectând o perioadă stabilă pentru sistemul bancar, cu un nivel ridicat de activitate și profitabilitate. Cu toate acestea, anii următori au adus provocări semnificative.

Anul 2020, marcat de începutul pandemiei de COVID-19, a fost unul dificil. Mulți români știm că și-au înghețat creditele după ce și-au pierdut locurile de muncă sau au avut reduceri salariale, iar băncile au fost nevoite să reducă numărul de credite acordate.

În consecință, contribuția băncilor la bugetul de stat a scăzut la 3,99 miliarde lei, o reducere semnificativă față de anul anterior.

În 2021, situația a rămas tensionată, cu băncile încă afectate de incertitudinile economice și de consecințele pandemiei. Suma virată la buget a continuat să scadă, ajungând la 3,73 miliarde lei, ceea ce ne arată că a fost o perioadă de precauție în activitatea de creditare și o încercare de redresare.

După perioada pandemică, în 2022, lucrurile au început să își revină. Economia a început să se stabilizeze, iar activitatea bancară a revenit treptat la normal. Acest lucru s-a reflectat într-o creștere semnificativă a contribuției băncilor la bugetul de stat, suma urcând la 5,41 miliarde lei, depășind nivelul din 2019.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: