Alegeri parlamentare: cine se află în fruntea listei PNL Iași. Ce îi recomandă. Studii și experiență

Sursa foto: PNL IASI

Forurile de conducere ale PNL Iaşi au votat lista candidaţilor la Parlamentul României. Listele vor fi deschise de Alexandru Muraru la Camera Deputaților, respectiv de Lucian Rusu, la Senat.

Alexandru Muraru, preşedintele PNL Iaşi: Mergem în faţa ieşenilor cu cea mai bună listă. Colegii noştri au un background profesional, politic şi moral ireproşabil”.

În lista pentru Camera Deputaților, locul 1 este ocupat de Alexandru Muraru, urmat de Sorin Afloarei, Sorin Năcuță, Luciana Antoci, Costel Dolachi, Marius Minea, Maria Cabalău, Adrian Acostoaiei, Ioana Dănilă, Cosmin Stanciu, Florentin Ciobotaru și Bogdan Iliescu.

La Senat, lista este deschisă de Lucian Rusu, urmat de Romeo Vatră și Petronela Nechita.

Dintre cei 21 de candidați înscriși inițial, o parte dintre ei s-au retras. Toți cei de pe listă vin din administrația județului.

La alegerile din 2020, PNL Iași a obținut un mandat de senator și trei de deputați. La scrutinul din decembrie, speranțele sunt un senator și patru deputați.

Cine este Alexandru Muraru

 

Foto PNL

Alexandru Muraru este cercetător științific și profesor asociat la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”. În anul academic 2019-2020 a fost profesor invitat Senior Fulbright la New York University. A ocupat in Executiv, în perioada Ianuarie 2021-Iunie 2023 poziția de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobie.

Şi‑a susţinut doctoratul în ştiinţe politice în 2011, cu o teză despre dezbaterile privind regalitatea în România postcomunistă. Absolvent şi doctor al şcolii de ştiinţe politice ieşene, a urmat şi două programe de master, în istorie şi studii europene, la aceeaşi universitate.

A beneficiat de numeroase burse de studiu în Europa şi America de Nord în domeniile științelor politice, istoriei, naționalismului, studiilor privind Holocaustul și istoria evreilor.

Este expert științific pentru ATRIUM, una dintre cele mai prestigioase asociații europene pentru punerea în valoarea a patrimoniului. Este, din septembrie 2020, membru onorific al board-ului Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, o organizație sub egida Casei Regale a României.

Ocupă poziția de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobie.

A fost consilier la Cancelaria Prim‑ministrului (2005‑2009), director general al Institutului National al Patrimoniului (2013‑2014) şi membru în conducerea Societății Române de Radiodifuziune (2014‑2020). Pentru pozițiile sale publice şi lucrările despre regalitate, a fost decorat de două ori de MS Regele Mihai I al României cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate (2008) şi cu Ordinul „Coroana României” în grad de Ofiţer (2015).

Este Președintele PNL Iași și deputat în Parlamentul României unde activeaza în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

„Venim astăzi în fața ieșenilor cu cea mai bună listă pe care PNL Iași o poate propune, compusă din colegi foarte bine pregătiți profesional și cu un background politic și moral ireproșabil. Vreau să-I felicit pe toți colegii care au intrat în această competiție și care și-au arătat dorința de a reprezenta interesele ieșenilor în Parlamentul României. Nu a fost o competiție ușoară, pentru că fiecare coleg candidat a avut un proiect politic solid și o activitate foarte bună în ultimii patru ani. Totodată, această listă este bine echilibrată, cu bărbați și femei, de la membri care au dobândit deja experiență și au avut rezultate foarte bune în Parlamentul României, în Guvern, în administrația locală și în activitatea profesională, la tineri dornici să devină o voce în puterea legislativă și să reprezinte cu mândrie interesele județului nostru. Țelul asumat de mine, în calitate de președinte, și filiala PNL Iași, rămâne neschimbat, fiind acela de a câștiga la Iași toate alegerile din acest an, de a maximiza numărul de mandate de parlamentari obținute și de a contribui consistent la câștigarea mandatului de președinte al României”, a declarat deputatul Alexandru Muraru, președintele PNL Iași.

 

Cine este Lucian Rusu

 

Foto PNL

 

Prim-vicepreşedintele PNL Iaşi Lucian Rusu a fost numit secretar general adjunct al Guvernului. Înscris în PNL încă din studenție, acesta a făcut parte din mai multe comisii energetice și a lucrat în sectorul energetic.

Lucian Rusu și-a luat diploma de licență în 2008, la Facultatea de Electrotehnică din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. În aceeași perioadă acesta se înscris și în PNL în calitate de simplu membru.

În paralel cu studiile de master per care le finalizează în 2009, Rusu este propulsat în funcția de director adjunct la Direcția Județeană pentru Tineret Iași, pentru ca mai apoi, să fie consilier în cadrul aceleiași instituții până în 2010.

Până în 2019, când devine secretar de stat, liberalul este de două ori director general la S.C. Tinmar Energy S.A, o companie de energie cu capital românesc. În paralel, Rusu era și consilier parlamentar, mai întâi la Camera Deputaților, între 2014 – 2016, iar mai apoi la Senat între 2017 – 2019.

Lucian Rusu a mai fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului în perioada decembrie 2019 – martie 2021. Acesta a lucrat timp de zece ani la o companie privată din domeniul energiei, iar în perioada cât a activat la Secretariatul General al Guvernului a avut în coordonare companiile de transport în energie electrică şi gaze naturale, respectiv Transelectrica şi Transgaz.

Lucian Rusu a răspuns de Secretariatul de Stat pentru Culte, a coordonat Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă şi a gestionat activitatea Inspectorilor Guvernamentali.

În prezent este prim-vicepreşedinte în Biroul Permanent Judeţean PNL Iaşi iar la nivel naţional a fost ales în Curtea de Onoare şi Arbitraj a PNL şi activează ca vicepreşedinte în Comisia de energie a PNL.

 

Cine este Romeo Vatră

 

Foto Facebook Romeo Vatra

Romeo Vatră a absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare din Iasi în 1995. A început afacerile după terminarea facultății în anul 1996, când a demarat afaceri de comerț cu echipamente IT. Din 2006 s-a reorientat pe zona de servicii de webdesign și marketing online. Din anul 2010 a avut o activitate intensă în zona promovării ideii de antreprenoriat, a înființat un club local de antreprenori, a organizat dezbateri, conferințe și ateliere despre antreprenori și marketing online.

La 11 august 2022,  liderul de grup al consilierilor judeţeni PNL Iași , Romeo Vatră preia oficial mandatul de director general al Aeroportului Iaşi, după ce a câștigat concursul pentru acest post. Vatră a declarat că a avut contracandidaţi pentru acest post, însă proiectul său a fost cel mai aprecizat de către membrii Consiliului de Administraţie al Aeroportului.

 

Cine este Sorin Afloarei

Foto Facebook Sorin Afloarei

Este vicepreședintele Consiliului Județean Iași.

Gimnaziul și liceul le-a urmat la Colegiului Național Emil Racovița.

Este licențiat în economie, în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor de la Universitatea Al. I. Cuza din Iași. În cadrul aceleiași facultăți a urmat și cursurile unui program de masterat în „Economie și Dreptul Afacerilor”.

A fost patru ani Președinte al Organizației de Elevi a Partidului Național Liberal din Iași și 6 ani președinte al Studenților Liberali ai PNL Iași iar de trei ani este membru în Biroul Național al Tineretului Național Liberal.

 

Cine este Sorin Năcuță

 

Foto Facebook Sorin Năcuță

 

Pășcăneanul PNL Sorin Năcuță (n. 23 octombrie 1969, Pașcani, România) se află pe locul 3 pe listă la Camera Deputaților, loc eligibil de altfel care cu siguranță îi asigură realegerea în Parlamentul României.

 

Năcuță a fost ales deputat în circumscriptia electorala nr.24 IAŞI la data de 21 decembrie 2020.

 

Este membru al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare și al Comisiei pentru antreprenoriat şi turism (din dec. 2021) unde a devenit vicepreşedinte (din feb. 2022).
Cine este Luciana Antoci

 

Foto PNL Iasi

Luciana Antoci a absolvit în anul 1995 Liceul Național „Mihail Sadoveanu” Iași.

Între anii 1995-1999 a urmat cursurile de Licență la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, studiind ca discipline principale limba și literatura română – limba și literatura engleză. În 1999, în urma examenului de licență, Luciana Antoci a fost licențiată în Filologie.

Între anii 2007-2009 a urmat cursurile de Master – Literatură și hermeneutică literară (în regim de studii postuniversitare) la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, studiind ca discipline principale literatura română și literatura universală.

Din 2018 până în prezent, Luciana Antoci realizează la Școala Doctorală de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Proiectul de cercetare doctorală – Investigație asupra stilurilor și comportamentelor manageriale în context educațional contemporan. Profesionalizarea managerilor școlari din sistemul de educație românesc.

Între anii 1999-2000 a fost profesor de limba și literatura română la Școala Generală „Alexandru Vlahuță” Iași.

Între anii 2000-2003 a fost profesor de limba și literatura română la Grupul Școlar „Mihail Sturdza” Iași.

Din 2003, Luciana Antoci este profesor la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași.

Între 13 februarie 2017-22 octombrie 2020 a fost inspector școlar pentru Management instituțional și Educație permanentă în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Între 22 octombrie 2020-27 aprilie 2021 ocupă funcția de Inspector Școlar General Adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Iași. Din 28 aprilie 2021 este Inspector Școlar General la Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Luciana Antocieste președinte al Comisiei pentru educație PNL, filiala Iași. A participat la Conferința Comisiei Naționale pentru Educație PNL, desfășurată la Brașov în perioada 19-20 august 2022, în cadrul căreia a susținut propunerile grupurilor de lucru constituite la Iași pentru modificarea și completarea proiectului legislativ: dezvoltarea carierea didactice, reducerea decalajelor în educație dintre mediile de rezidență, introducerea Istoriei comunismului printre disciplinile de studiu obligatorii în ciclul liceal, reorganzarea instituțională pe fondul noii arhitecturi de sistem, asigurarea accesului la educație pentru toți elevii proveniți din medii vulnerabile.

Aceasta a fost prezentă la mai multe evenimente organizate de formațiunea politică menționată anterior, precum ședințele Biroului Politic Județean al PNL Iași sau activități ale Organizației Femeilor Liberale Iași.

Luciana Antoci ocupă funcția de vicepreședinte în cadrul Organizației Femeilor Liberale România pe domeniul Strategii politice.

 

Cine este Petronela Nechita

 

Foto Facebook Petronela Nechita

Petronela Nechita este prim vicepreședinte al Organizația Femeilor Liberale (OFL) Iași.

Liberala Nechita este medic primar psihiatru la Institutul de psihiatrie „Socola” Iași și doctor în Ştiinţe Medicale A absolvit în 2000-2006 la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” Iaşi.

Primește o  bursă Erasmus-Socrates în perioada 2005 – 2006 la Universitatea Frederico ÎI, Napoli – Italia.
și o altă la Institute for Medical Ethics and History of Medicine din cadrul Universității Ruhr – Bochum, Germania în perioada 2012-2013.

Este  vicepreşedinte în Asociaţia Română de Psihiatrie Medico-Legală și cadru didactic asociat în perioada 2014-2015 la Disciplina Deontologie Medicală şi Bioetică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa”. Este cadru didactic asociat (din octombrie 2019 – 2021) la Disciplina Psihiatrie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa”.

 

Cine este Costel Dolachi 

 

Foto Facebook Costel Dolachi

Costel Dolachi ( n 19.04 1982) este licențiat în Studii Economice și a absolvit studiile de master în domeniul Managementului.

În perioada 2004 – 2016, acesta a acumulat o experiență consistentă în domeniul privat activând ca economist și director economic, dobândind experiență în accesarea fondurilor europene.

În perioada 2016 – 2023 a activat în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale unde a ocupat funcții de expert, director Centru Regional și director Oficiu Județean.

2012- licențiat la Facultatea de Economie – Universitatea „Petre Andrei din Iași” – contabilitate, informatica, drept comercial, matematica, economie politica, management. 2014 -Studii universitare de masterat (ciclul II) la Universitatea de Științe Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad” din Iași.

 

Cine este Marius Minea

 

Foto Facebook

 

 

Marius Minea este chimist de profesie, fiind absolvent al Facultății de Chimie din cadrul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” Iași, precum și al unui master în același domeniu. În prezent, Marius Minea lucrează în domeniul privat, în domeniul său de expertiză.

În 2015 Marius Minea a fost validat în funcția de co-președinte al TNL Iași, acesta preluând prerogativele domnului deputat Costel ALEXE, co-președinte TNL România.

Minea are o experiență de peste zece ani în activitatea politică de tineret, organizând proiecte dedicate tuturor tinerilor care își doresc să construiască un nou mod de a face politică în societatea românească.

 

Mihai Chirica nu este pe listă

 

Foto Facebook Mihai Chirica

 

Primarul Mihai Chirica nu este pe liste, deși edilul se înscrisese pe lista candidaților pentru parlamentare. Totuși, în reuniunea forurilor de conducere numele său nu mai era pe liste. La rândul lui, Chirica a explicat de ce a candidat pe lista aspiranților la Parlament. Mai mult decât atât, din tabăra primarului (membru PNL din martie 2020) nu se regăsește nimeni nici măcar în preajma pozițiilor eligibile care aparțin, toate, taberei de la județ.

 

Lista ierarhică a candidaturilor PNL Iaşi la Parlamentul României

Camera Deputaţilor:

1. Alexandru Muraru

2. Sorin Afloarei

3. Sorin Năcuţă

4. Luciana Antoci

5. Costel Dolachi

6. Marius Minea

7. Maria Cabalău

8. Adrian Acostoaiei

9. Ioana Dănilă

10. Cosmin Stanciu

11. Florentin Ciobotaru

12. Bogdan Iliescu

Senat:

1. Lucian Rusu

2. Romeo Vatră

3. Petronela Nechita

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: