Câți români din diaspora s-au înscris pentru vot la parlamentare și prezidențiale? Estimări privind prezența la urne

Sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Din total de aproximativ 19 milioane de români cu drept de vot, aproape 960.000 au oficial domiciliul în străinătate, iar dintre aceștia, un procent infim și-a exprimat online opțiunea de a alege la secție sau prin corespondență, la cinci luni de când s-a dat startul înscrierilor pentru votul în străinătate pentru Parlament și pentru viitorul șef al statului. Analistul politic Radu Magdin explică, într-un comentariu pentru Gândul, care sunt elementele care ar mobiliza la urne alegătorii din diaspora, într-un moment în care candidaturile nu sunt încă oficial depuse, iar tabloul politic este „în dinamică” în perspectiva alegerilor generale și prezidențiale, care vor avea loc peste aproape trei luni.

Aproape 19 milioane de români cu drept de vot sunt chemați să pună ștampila pe reprezentanți partidelor sau independenții care vor candida pentru un loc în viitorul Legislativ sau pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni.

Mai exact, la 31 august, numărul totalul de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral era de 18.974.516, conform informării de marți a Autorității Electorale Permanente (AEP). Dintre aceștia, 18.014.735 au domiciliul sau reședința în țară, iar 959.781 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS (pașaportul simplu electronic pentru cetățeni români cu domiciliul în străinătate).

Conform calendarului oficial, alegerile parlamentare au loc pe 1 decembrie, iar alegerile prezidențiale, pe 24 noiembrie și, dacă este cazul, pe 8 decembrie.

Acestea sunt zilele de vot din țară, care sunt mereu duminica, în timp ce românii cu domiciliul în străinătate au la dispoziție mai multe zile în care își pot exercita votul, respectiv două zile pentru alegerile generale și trei zile pentru cele prezidențiale.

Citeste mai mult aici

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: