Kuleba îşi anunţă demisia într-o scrisoare adresată Parlamentului. Andrii Sîbiga, urmează să-l înlocuiască

Sursa foto: rbc.ua

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, una dintre vocile-cheie ale Ucrainei după invazia rusă, a cerut miercuri Parlamentului ucrainean să-i accepte demisia, anunţă preşedintele Legislativului unicameral Ruslan Stefanciuk, relatează AFP.

”Vă cer să-mi acceptaţi demisia”, a scris în această scrisoare acest ministru popular, în vârstă de 43 de ani, care deţinea postul din 2020.

Scrisoarea a fost publicată pe reţele de socializare de către preşedintele Parlamentului Ruslan Stefanciuk.

Plecarea sa intervine în plină remaniere guvernamentală.

Cel puţin şase oficiali politici uceaineni  – inclusiv miniştri – şi-au prezentat demisia marţi, potrivit partidului aflat la putere.

Deputaţii, care aprobă demisia lui Dmitro Kuleba, urmează să-i examineze cererea în zilele următoare, precizează  Ruslan Stefanciuk.

NICIUN MOTIV AL DEMISIEI

Parlamentarii urmează să-i accepte cererea, în contextul în care zvonuri despre plecarea sa circulau în ultimele săptămâni.

Niciun motiv al demisiei şefului diplomaţiei nu a fost prezentat, însă o sursă sus-pusă de la preşedinţia ucraineană intervievată de AFP a criticat recent funcţionarea ministerului pe care-l conduce Kuleba.

O declaraţie a lui Dmitro Kuleba pe tema unor diferende istorice între Kiev şi Varşovia a provocat, în august, un val de critici în Polonia – un nou episod al tensiunilor între Kiev şi aliatul său cheie împotriva Rusiei.

Presa ucraineană scrie că Dmitro Kuleba urmează să fie înlocuit cu adjunctul său, Andrii Sîbiga, un fost şef adjunct al administraţiei prezidenţiale.

Numirea lui Andrii Sîbiga drept numărul doi al diplomaţiei ucrainene, în aprilie, a fost percepută drept un efort al preşedinţiei de a controla mai bine acest minister-cheie.

Surse din cadrul puterii ucrainene intervate de AFP dau asigurări că influenţa lui Dmitro Kuleba – devenit cel mai tânăr şef al diplomaţiei ucrainene la numirea sa în post la vârsta de 38 de ani – era limitată şi că se afla sub tutela şefului administraţiei prezidenţiale Andrii Iermak.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: