Roxana Mînzatu, comisar pentru Coeziune. Ce nume se vehiculează pentru celelalte portofolii

Sursa foto: Facebook - Roxana Mînzatu

Ursula von der Leyen are câteva posturi importante de distribuit – dar nu toată lumea poate obține un portofoliu cheie. Printre numele vehiculate pentru postul de comisar pentru Coeziune se află și cel al Roxanei Mînzatu, propunerea feminină a României pentru un post de membru în executivul european, scrie POLITICO într-un material dedicat posibililor deținători ai celor mai importante portofolii din CE.

În lupta pentru cele mai căutate portofolii în următoarea Comisie Europeană, doar câteva țări pot câștiga cele mai mari premii. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, urmează să anunțe săptămâna viitoare ce posturi vor primi cei 26 de noiminalizați în a doua sa echipă, potrivit Digi24.

Formarea noului executiv european este un puzzle complicat, deoarece trebuie să obțină un echilibru privind sexul, afilierea politică și geografia viitorilor membri ai CE. În plus, liderii naționali și candidații pe care i-au trimis la Bruxelles se târguiesc pe portofolii, în speranța de a-și asigura un post puternic. Cea mai mare parte a activității de lobby se desfășoară în spatele ușilor închise, în cadrul convorbirilor directe dintre von der Leyen și liderii naționali. Dar o parte dintre acestea au loc și în public, de obicei cu scopul de a face presiuni asupra lui von der Leyen și a echipei sale.  Ursula von der Leyen va conduce Comisia Europeană pentru un al doilea mandat

Competitivitatea, apărarea și deschiderea blocului către viitorii membri ai UE vor fi priorități esențiale pentru von der Leyen în următorii cinci ani. Portofoliile cu control asupra banilor UE – cum ar fi bugetul, coeziunea sau serviciile financiare – sunt, de asemenea, dorite de capitalele naționale.

România ar putea primi portofoliul Coeziunii

Românca Roxana Mînzatu, fost ministru al Fondurilor Europene în perioada 10 iunie-4 noiembrie 2019, propusă de Marcel Ciolacu pentru un post de comisar european  din partea României, este unul dintre cele trei nume luate în calcul pentru portofoliul coeziunii.

Deși nu este neapărat cel mai strălucitor portofoliu, coeziunea este totuși unul dintre cele mai importante, deoarece supraveghează aproximativ o treime din bugetul UE și gestionează programe de finanțare care vizează alte portofolii. Coeziunea ar putea primi o nouă denumire care să se potrivească mai bine cu o Comisie axată pe investiții, putând fi redenumită „investiții regionale”.

Importanța coeziunii va fi, de asemenea, legată de viitoarea discuție privind următorul buget pe șapte ani al blocului și de probabilitatea ca acesta să modifice modul în care Bruxelles-ul distribuie fondurile către zonele mai sărace.

Alegerea Greciei, Apostolos Tzitzikostas, a fost guvernator al regiunii Macedonia Centrală și are experiență în supravegherea punerii în aplicare a fondurilor UE. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a făcut cunoscut faptul că Atena se așteaptă la un portofoliu important, mai ales că a jucat un rol semnificativ în sprijinirea lui von der Leyen în obținerea unui al doilea mandat.

Ekaterina Zaharieva, unul dintre cele două nume avansate de guvernul bulgar, a fost ministru de externe între 2017 și 2021 și a fost, de asemenea, ministru al justiției și al dezvoltării regionale, astfel încât guvernul său consideră că este calificată pentru portofoliul coeziunii.

România a mai deținut un post de comisar european cu atribuții similare celui privind politica de coeziune în perioada 2014-2015, când Corina Crețu a fost comisar european pentru politică regională. Opt nume vehiculate pentru Economie Pentru portofoliul economic, numele avute în vizor sunt: Raffaele Fitto, Magnus Brunner, Tomaž Vesel, Piotr Serafin, Michael McGrath, Jozef Síkela, Maria Luís Albuquerque, Wopke Hoekstra.

Economia este foarte căutată, iar mai mulți actuali și foști miniștri de finanțe se numără printre candidați. Mai multe portofolii ar putea conține un element economic, dar nu toată lumea va pleca mulțumită.

Premierul italian Giorgia Meloni a precizat că dorește ca candidatul italian Raffaele Fitto – un membru al partidului său Frații Italiei – să aibă un portofoliu economic important.

Dar există și alții care vor dori o parte din plăcinta economică, inclusiv ministrul de finanțe în exercițiu Magnus Brunner (Austria) și foștii miniștri de finanțe Michael McGrath (Irlanda) și Maria Luís Albuquerque (Portugalia).

Polonezul Piotr Serafin este clasicul cunoscător al Bruxelles-ului, fiind mâna dreaptă a lui Donald Tusk timp de o jumătate de deceniu după 2014. El vizează portofoliul bugetului, probabil unul dintre cele mai puternice în următorul mandat, pe măsură ce blocul își stabilește planurile de cheltuieli pe șapte ani.

Tomaž Vesel, fost șef al Curții de Conturi a Sloveniei, dorește, de asemenea, un portofoliu economic, financiar sau legat de competitivitate. Vesel este expert în achiziții publice și administrație bugetară.

Wopke Hoekstra este comisar european pentru acțiuni climatice în prima CE condusă de von der Leyen Foto: Profimedia Wopke Hoekstra a fost ministru olandez de finanțe înainte de a deveni comisar pentru acțiuni climatice în octombrie anul trecut. Porecla sa, „domnul Nu”, se datorează tendinței sale de a nu da curs solicitărilor colegilor săi pentru noi fonduri. Pe scena europeană, pledoaria lui Hoekstra pentru rigoarea bugetară – el a spus odată că țările care nu respectă regulile de cheltuieli ale blocului nu ar trebui să primească fonduri UE – i-a adus o reputație mixtă.

Cine s-ar putea ocupa de Apărare

Două nume sunt în joc: Valdis Dombrovskis, Thierry Breton

Chiar înainte de a fi aprobată pentru un al doilea mandat la conducerea CE, von der Leyen plănuia să aibă un nou rol în următoarea sa echipă – un comisar responsabil pentru apărare. Ceea ce la început părea un portofoliu-cheie și-a pierdut însă din strălucire. Ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, despre care se zvonea de mult că ar fi ales de Polonia pentru acest rol, a declarat la începutul verii că nu este interesat (și, în cele din urmă, nu a fost ales oricum pentru a servi ca comisar).

Dar alții sunt interesați de un post care s-ar putea dovedi foarte interesant dacă Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale din SUA în noiembrie.

Valdis Dombrovskis – vicepreședinte executiv și comisar pentru comerț în cadrul Comisiei ieșene – este un candidat puternic pentru postul de comisar pentru apărare, a declarat ministrul leton al apărării Andris Sprūds pentru POLITICO.

Francezul Thierry Breton, între timp, a fost responsabil pentru piața internă, industria de apărare și tehnologie în prima Comisie von der Leyen. Nu este un secret că dorește o promovare (von der Leyen va avea probabil mai mulți vicepreședinți executivi în următorul mandat și niciun vicepreședinte).

„Competitivitatea este o prioritate de top în orientările politice ale președintelui ales von der Leyen, cu accent pe abordarea obstacolelor structurale rămase, inclusiv o nouă abordare a politicii în domeniul concurenței”, a declarat Breton pentru POLITICO. Acestea fiind spuse, Breton are o relație complicată cu von der Leyen.

Agricultura, un domeniu pentru care sunt vehiculate numele unui luxemburghez, al unui olandez și al unui cipriot

Trei nume sunt considerate importante în lupta pentru acest domeniu: Christophe Hansen, Wopke Hoekstra și Costas Kadis.

Von der Leyen va căuta o pereche de mâini mai sigure decât cele ale lui Janusz Wojciechowski, comisarul polonez pentru agricultură cu performanțe slabe, pe care l-a marginalizat în primul său mandat.

Luxemburghezul Christophe Hansen face parte din comisia pentru agricultură a țării sale din 2023 și a fost, de asemenea, membru al Comisiei pentru comerț internațional (INTA) a Parlamentului European, unde a contribuit la orientarea planurilor naționale pentru politica agricolă a UE. Hansen provine dintr-o familie de fermierim iar verișoara sa, Martine Hansen, este ministrul agriculturii din Luxemburg.

Olandezul Wopke Hoekstra a fost adus pentru a lua locul șefului Green Deal, Frans Timmermans, după plecarea acestuia din urmă în urmă cu un an. Se consideră că are mai multe șanse să obțină funcția de ministru al comerțului decât pe cea de ministru al agriculturii.

Cipru l-a nominalizat pe fostul ministru al agriculturii, biologul Costas Kadis, care este dornic să obțină postul mediteranean care va fi creat în curând. Cu toate acestea, Kadis este, de asemenea, cunoscut ca fiind interesat de portofoliul agriculturii.

Pe mâna cui ar putea intra Comerțul

Numele aflate în cărți sunt Wopke Hoekstra, Jessika Roswall, Michael McGrath .

Având în vedere că toată lumea concurează pentru un portofoliu economic „mare”, care ar include competitivitatea, industria sau serviciile financiare, politica comercială nu este la fel de căutată ca în Comisiile anterioare, mai ales acum când von der Leyen a plasat comerțul sub securitatea economică în prioritățile sale politice pentru al doilea mandat.

Un înalt funcționar apropiat de negocierile în curs a declarat că, probabil, comerțul va fi un post „simplu” de comisar – și nu va mai face parte din atribuțiile mai largi ale unui vicepreședinte executiv, așa cum a fost cazul cu Dombrovskis.

Oficialul, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre discuțiile secrete, a declarat că acestea se învârt acum în jurul includerii comerțului în atribuțiile șefului de la Afaceri Externe. O altă opțiune, au adăugat aceștia, ar putea fi un vicepreședinte executiv pentru afaceri economice – inclusiv comerț.

Principalul candidat pentru postul de ministru al comerțului este olandezul Wopke Hoekstra – care a fost nominalizat din nou de viitoarea coaliție de guvernământ din Țările de Jos după o perioadă petrecută ca șef al UE pentru climă. Haga speră că acesta va primi un portofoliu financiar sau economic, având în vedere buna sa relație cu von der Leyen.

Hoekstra a subliniat luni că UE ar trebui să admită că are o „problemă cu China”. Acest lucru îl poziționează ca un atacant în lupta comercială privind subvențiile acordate de Beijing producătorilor săi de vehicule electrice, o dispută care va culmina în câteva săptămâni, când țările UE vor vota pentru confirmarea taxelor provizorii de import pentru vehiculele electrice chineze.

Suedia, cu Cecilia Malmström, a deținut funcția comercială între 2014 și 2019, iar Stockholmul este nerăbdător să o vadă pe noua sa alegere, Jessika Roswall, obținând postul și de această dată, în încercarea de a relansa agenda UE privind liberul schimb.

Cu toate acestea, Suedia ar putea fi prea favorabilă comerțului liber pentru a i se permite să conducă politica comercială în următorii cinci ani, în special având în vedere noul accent pus pe apărarea comercială. Stockholm a criticat ancheta lansată de Bruxelles cu privire la vehiculele electrice chinezești, iar Roswall a indicat că ar fi interesată să lucreze la subiecte legate de războiul din Ucraina, competitivitate și probleme climatice.

O a treia alegere ar putea fi irlandezul Michael McGrath, care vizează, de asemenea, un portofoliu economi). Dar, după ce fostul șef al comerțului, Phil Hogan, a fost dat jos de scandalul „Golfgate”, alegerea unui alt comisar irlandez pentru comerț ar putea fi dificilă.

Două nume vehiculate pentru Tehnologie

Numele în curs de selecție sunt Henna Virkkunen și Maria Luís Albuquerque.

Istoricul Hennei Virkkunen o face să fie o alegere aproape evidentă pentru un mandat în domeniul tehnologiei sau inovării (sau o combinație a celor două). În Finlanda, ea a fost ministru al educației timp de trei ani, în timp ce, în calitate de deputat european, a lucrat la mai multe dosare de profil înalt privind tehnologia și inovarea, cum ar fi regimul de moderare a conținutului blocului și programul emblematic de cercetare și dezvoltare Horizon Europe. Luna trecută, când candidatura sa era deja de notorietate publică, ea a publicat un blog despre modul în care inovarea poate stimula competitivitatea UE. Puncte bonus: Virkkunen iubește caii, la fel ca von der Leyen.

Maria Luís Albuquerque din Portugalia a fost, de asemenea, nominalizată pentru un post în domeniul tehnologiei – țara sa a deținut portofoliul inovării în trecut (cu Carlos Moedas), în timp ce Albuquerque face parte dintr-un consiliu consultativ pentru universități.

Domeniul Energie / Climat

Nume în curs de stabilire: Jozef Síkela, Julian Popov, Dan Jørgensen, Teresa Ribera.

Jozef Síkela, în prezent ministru ceh al industriei și comerțului, ar prefera un portofoliu pentru industrie sau energie în Comisia von der Leyen, potrivit unui oficial guvernamental ceh; Die Welt a raportat că acesta din urmă îi va reveni. Sikela și-a demonstrat talentul de a reuni oamenii în timpul crizei energetice, când Republica Cehă a condus Consiliul și țările UE au convenit asupra măsurilor de coordonare a achizițiilor de gaze.

Julian Popov din Bulgaria a ocupat până de curând funcția de ministru al mediului și apei din țara sa și a fost consilier politic pentru Europa Centrală și de Est la Fundația Europeană pentru Climă. Cu toate acestea, deoarece Bulgaria a fost singura țară care a nominalizat atât un bărbat, cât și o femeie – și deoarece Popov este jumătatea masculină a acestui duo – este puțin probabil să obțină un loc în echipa lui von der Leyen.

Dan Jørgensen din Danemarca a fost ministru al climei și energiei în perioada 2019-2022; în ultimii doi ani a condus un minister însărcinat cu cooperarea pentru dezvoltare și politica climatică globală.

Teresa Ribera din Spania este văzută ca o alegere puternică pentru un rol în domeniul climei, având zeci de ani de experiență, contacte nesfârșite la nivel înalt și o bună reputație. Cu toate acestea, ea este o sceptică nucleară înrăită.

Comisarul pentru Extindere

Valdis Dombrovskis și Olivér Várhelyi, numele vehiculate pentru preluare acestui portofoliu foarte important.

Von der Leyen s-a angajat să creeze un comisar separat pentru extindere, dovadă a importanței sporite a acestui portofoliu. În urma invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, UE a deschis negocieri de aderare cu Ucraina și Moldova, iar acum există un nou impuls de extindere către Balcanii de Vest. Următoarele etape de aderare pentru toate aceste țări necesită nu doar multă muncă tehnică și juridică, ci și manevre politice, atât cu țările în cauză, cât și în cadrul UE.

Letonul Valdis Dombrovskis este, de asemenea, în joc, deoarece țările baltice au făcut presiuni puternice pentru ca Ucraina să adere la bloc. Un candidat dintr-o țară din Europa Centrală sau de Est ar putea aduce o perspectivă esențială asupra portofoliului, dar ar putea fi considerat mai puțin neutru în ceea ce privește extinderea.

Ungaria a declarat că dorește să păstreze portofoliul extinderii pentru candidatul său, Olivér Várhelyi, dar are puține șanse având în vedere rezistența Budapestei la extindere și istoricul slab al lui Várhelyi (acesta va trebui, de asemenea, să supraviețuiască audierii sale în Parlamentul European).

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: