Ministrul Educaţiei: Săptămâna «Şcoala Altfel» va avea ca temă prioritară prevenirea şi reducerea faptelor de violenţă

Sursa foto: Ligia Deca

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat că siguranţa în şcoli şi măsurile de prevenţie pentru reducerea cazurilor de violenţă şi cele care vizează prevenţia consumului de substanţe interzise rămân priorităţi şi în noul an şcolar.

Ligia Deca a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, că Ministerul Educaţiei a monitorizat pregătirile pentru începutul de an şcolar.
”Suntem în ultimele zile de pregătiri înainte de începerea anului şcolar 2024-2025. Acţiunile din ultima vreme de la nivelul Ministerului Educaţiei au avut ca scop de a monitoriza pregătirile pentru începutul de an şcolar şi de a asigura că, acolo unde este nevoie, vom identifica împreună cele mai bune soluţii pentru ca şcoala să înceapă în condiţii adecvate pentru copii şi pentru întreg personalul şcolilor. Facem tot ce putem să ne asigurăm că părinţii îşi trimit copiii într-un loc sigur şi adecvat. Am avut în ultima perioadă o întâlnire online cu inspectorii şcolari generali pentru a vedea stadiul de la nivelul fiecărui judeţ şi pentru a transmite cele mai importante noutăţi legislative. Vom discuta vis-a-vis de ultimele actualizări la consfătuirea din această săptămână cu inspectorii şcolari general”, a afirmat Liga Deca.
Ea a adăugat că siguranţa în şcoli, măsurile pentru reducerea cazurilor de violenţă şi cele care vizează consumul de substanţe interzise rămân priorităţi.
“Siguranţa în şcoli şi măsurile de prevenţie pentru reducerea cazurilor de violenţă, precum şi cele care vizează prevenţia consumului de substanţe interzise rămân priorităţi. Anul trecut am prioritizat prevenţia în şcoli, o să continuăm demersurile în acest sens. Astfel Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne şi alte ministere implicate, am colaborat pentru realizarea Planului Naţional de Combaterea Violenţei Şcolare, care a fost aprobat deja în şedinţă de Guvern. Documentul stabileşte atribuţiile fiecărui actor important, precum şi direcţii şi acţiuni concrete pentru combaterea violenţei. De asemenea, acest plan include şi responsabilităţi şi termene clare pentru fiecare dintre cei implicaţi. Un exemplu de activitate prevăzută în plan este că în şcoli se vor derula campanii, programe şi acţiuni de prevenire a violenţei în mediul şcolar preuniversitar a traficului de persoane, precum şi a consumului de droguri şi de promovarea unui stil de viaţă sănătos”, a explicat Ligia Deca.
Ea a menţionat că săptămâna ”Şcoala Altfel” va avea ca teme prioritare reducerea faptelor de violenţă şi a consumului de droguri.
”De asemenea, săptămâna «Şcoala Altfel» va avea ca temă prioritară prevenirea şi reducerea faptelor de violenţă, respectiv a consumului de droguri, alcool şi tutun, alături de educaţie rutieră. În şcoli va fi desemnat un responsabil pentru implementarea acestor activităţi de prevenţie a consumului de droguri şi alte substanţe psihoactive, iar şcolile vor planifica activităţi de prevenire la cel puţin o clasă din fiecare unitate de învăţământ preuniversitar”, a menţionat ministrul Educaţiei.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: