VIDEO Roxana Mînzatu, în exclusivitate la Puterea Știrilor: „România va obține portofoliul pe care și-l dorește”

Roxana Minzatu

Invitată în emisiunea Puterea Știrilor, Roxana Mînzatu, nominalizarea României pentru postul de comisar european, a oferit detalii despre negocierile care se poartă în aceste zile pe portofolii, la Bruxelles. Mînzatu a dezvăluit și prioritățile pe care le are din această nouă postură, cea de comisar european, una dintre acestea fiind dosarul Schengen.

„România va obține portofoliul pe care și-l dorește”

„Din câte știu de la domnul prim-ministru Ciolacu, și din ce știu și din discuția cu doamna președintă (n.r – președinta Comisiei Europene), această înțelegere sau această dorință a României va fi onorată (n.r – de a avea un portofoliu pe zona economică). Este doar o chestiune de limpezire a competențelor, pentru că sunt zone în care politicile europene se și intersectează. E vorba și de structurile de subcomisar, directoratele generale care duc la îndeplinirea obiectivelor comisarilor și cum ele vor reflecta viitoarele comisariate, pozițiile de comisar, așa încât eu sunt încrezătoare că da, România va primi un portofoliu important, relevant, care să fie legat de ADN-ul proiectului european și că vom avea o misiune importantă, nu neapărat ușoară, dar important în viitorii 5 ani în interiorul Comisiei Europene.

Îmi doresc să fac o treabă de care românii să fie mândri. E important, și vorbeam și cu o parte din comunitatea românilor care lucrează aici, în serviciile Parlamentului European, Comisiei Europene. E important și ca noi să ne consolidăm această identitate de profesioniști, capabili să contribuie la drumul Europei, la proiectul european, dincolo de interesele naționale, să-și lase amprenta în marile politici europene. Deci este important să avem o astfel de prezență. Asta înseamnă și un dialog foarte bun și o negociere foarte bună cu celelalte state membre, cu toate grupurile politice. Aici mă bazez foarte mult pe colaborarea europarlamentarilor din români din delegația României PE, pe colegul meu Victor Negrescu, care este un excelent negociator, vicepreședinte al Parlamentul European, pe Dan Nica, liderul delegației noastre și pe toți colegii prezenți, Mihai Tudose, ș.a.m.d. Evident că obiectivele mele vor fi strâns legate de această scrisoare de misiune, pe care președinta o înmânează fiecărui candidat comisar din momentul în care alocă portofoliul. Acolo sunt plasate foarte clar obiectivele pe care le are de îndeplinit în următorii 5 ani, pentru că echipa va implementa programul politic pe care ea deja și l-a asumat și pentru care a obținut voturi din partea grupurilor politice. Evident, urmează un nou vot și noi dezbateri pe tema componenței Colegiului Comisarilor și cum aceștia pot să demonstreze că vor duce la îndeplinire programul doamnei Ursula von der Leyen, dar clar că obiectivele vin de acolo. Este un document care vizează în mare parte competitivitatea Europei în raport cu actori globali precum Statele Unite și China. Și cred că ne interesează și competitivitatea României în interiorul unei Europe mai competitive”, a declarat Roxana Mînzatu, în direct la Puterea Știrilor.

Ce priorități are Roxana Mînzatu, nominalizarea României pentru postul de comisar european

„Eu nu vă ascund că sunt social-democrată și, indiferent de portofoliu, voi face tot posibilul să imprim în activitatea și munca noastră acest principiu al redistribuirii, al așezării investițiilor în competitivitatea măsurilor care duc la excelența economiei europene, în așa fel încât să nu se creeze decalaje mai mari între zone care au industrii care performează la un nivel foarte bun și zone dezindustrializate. Deci, indiferent de prioritățile pe care le voi avea de gestionat, voi avea întotdeauna atenție, spiritul coeziunii, înseamnă ca nimeni să nu fie lăsat în urmă. Și dacă vorbim de economie, de investiții strategice, de tehnologii avansate, de dezvoltarea de aptitudini pentru lucrători de orice domeniu, și dacă vorbim de social și dacă vorbim de mediu și de sănătate, de orice domeniu, trebuie să ne asigurăm că distribuim în mod corect sau gândim politicile în așa fel încât nu lăsăm țări sau regiuni în urmă și să ne concentrăm doar pe anumite zone care poate au resurse instituționale și deja un capital uman mai bine pregătit sau resurse financiare care le permit să amplifice efectul acelor investiții.

Deci prioritățile sunt sunt în felul acesta construite pornind de la o echipă în care intru. Este o muncă în echipă. Trebuie să înțelegem, Comisia Europeană este reprezentanta intereselor Uniunii Europene per ansamblu. România va avea un comisar activ și voi fi o persoană care va fi întotdeauna apropiată nevoilor și obiectivelor mari de țară ale României. Dar de asemenea, România va fi reprezentată în Consiliu, dar și, bineînțeles, prin europarlamentari, și în Parlamentul European. Fără îndoială că printre prioritățile mele se va regăsi și Dosarul Schengen. Acum de rămâne de văzut când apuc eu să preiau mandatul, pentru că, așa cum a anunțat și premierul Ciolacu, obiectivul nostru este să finalizăm intrarea în Schengen până la finalul acestui an. Este un obiectiv de țară asumat, la care deja au muncit foarte mult colegii mei, și din PSD, și a fost un efort de țară cu adevărat inter-instituțional și transpolitic și cred că în felul acesta se va lucra pentru realizarea unui acces complet, inclusiv pe cale rutieră. Noi ne așteptăm și ne dorim ca, dacă audierile merg bine, noua Comisie să-și înceapă activitatea la 1 noiembrie, dar la fel de bine pot apărea situații care vor duce ca această Comisie să înceapă la 1 ianuarie. În funcție de cât de repede voi intra în rol, cu atât mai repede voi putea să exercit această poziție pentru a fi și eu de ajutor în acest efort de țară. De altfel, eu cred că toți românii cu poziții-cheie, aici, la Bruxelles, au susținut accesul în Schengen și de altfel nu doar românii, ci și partenerii din alte grupuri politice care au văzut nedreptatea pe care țara noastră a trăit-o ani la rând”, a mai declarat Mînzatu.

Europarlamentarul Roxana Mînzatu, propusă de Marcel Ciolacu pentru funcția de comisar european, a fost deputat PSD timp de aproape 8 ani. Este specializată în fonduri europene, iar în 2019 a fost ministru al Fondurilor Europene.

Conform CV-ului său, Roxana Mînzatu, în vârstă de 44 de ani, a fost președinte al Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, din septembrie 2015 și până în ianuarie 2016. Între martie și septembrie 2015 a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene. În perioada iunie-octombrie 2019, ea a fost și ministru al fondurilor europene, fiind propusă de către Viorica Dăncilă. Mandatul său s-a încheiat odată cu demiterea Guvernului Dăncilă prin moțiune de cenzură.

Din 2016 și până în acest an, ea a fost deputat de Brașov, aleasă pe listele PSD.

Roxana Mînzatu este membru PSD din ianuarie 2000, a fost și vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene Braşov a PSD, iar din septembrie 2013 a condus Organizaţia Judeţeană Braşov a Femeilor Social-Democrate.

A fost consilier judeţean PSD la Brașov, în perioadele 2004-2008, 2011-2012, dar și subprefect de Brașov, între martie-octombrie 2009.

Mînzatu este licențiată în Științe Politice în limba engleză la Universitatea din București (1998-2002), cu un master în Integrare Europeană (2003-2005) la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: